3 oktober 2006

Kungen och jag

Vi har inte mycket gemensamt. Min hustru* har inte jobbat på OS i München. Mina barn* jobbar varken med Folke Rydén eller på Utrikesdepartementet. Jag har inga sportbilar och jag känner inte Ajje Philipsson. Jag tror att vi är skrivna i samma kommun om nu kungligheter är skrivna i kommuner, vill säga. Det närmaste jag kommit H.M. Konung Carl XVI Gustaf var vid invigningen av Stenshuvuds Nationalpark för 20 år sedan. Min uppgift var att se till att folk höll sig borta från stigarna som kungaparet tillsammans med dåvarande generaldirektören för Naturvårdsverket och några andra höjdare skulle komma promenerande på. Det gjorde jag. Uppbådet med livvakter och fotografer passerade ganska hastigt. Sedan var det något slags sen invigningslunch på stranden. När festligheterna var överståndna och höjdarna ivägresta var det tabberas för oss vtp:are på resterna av mat och dryck i partytälten. Jag tror att det var hjortstek. Amadeus, denna halvtorra styggelse utstyrd till mousserande vin, fanns i obegränsad mängd. Den var gratis och jag var 20 år yngre. Vi blev bubbliga allihop. En av de tjänstemän som basade över oss blev däremot nästan stilla. Det sista jag såg av honom var fötterna som stack fram under bordet där han låg och snarkade. Som vanligt tappar jag kurs och driver bort från ämnet. Kungen var det visst. Jo, han höll tal idag när riksdagen öppnade. Och han uttryckte sin oro över klimatförändringarna. Bra!

Tänk om alla varor hade en växthusgasdeklaration. Om det stod hur mycket som hade avgivits till atmosfären under tillverkning och transport. Då kunde man ju välja de varor som var minst miljöbelastande i det avseendet. Vilket får mig att undra över hur viner transporteras. Är viner från nya världen - alltså allt utom Europa - mer miljöbelastande än sådana som kommer från Europa? Jag tror det tills någon visat mig motsatsen och köper hädanefter företrädesvis viner från "gamla" Europa.

Blaxsta Vingård Chardonnay 2002 (nr 86396), 250 kr - närmare än så kan Systembolagsvinet inte komma Stockholm.

* Dessa påståenden är i likhet med satsen"Min smaragdfärgade rymdskyttel drivs inte med butangas" sanna.

1 kommentar:

Lisa sa...

Mer i media om detta viktiga ämne! Om man ska se på miljökonsekvensbeskrivningar tror jag dock inte val av vinland spelar särskilt stor roll. Så länge vinet fraktas i tankbåtar eller tåg är energiåtgången onte då förfärande som man kan tro. Är taxfree ppå flygplatser en miljöbov förresten? Jag tror att det är viktigare att se till hur odlingen sker och huruvida druvjävlarna konstbevattnas.
Mer information vore synnerligen önskvärt.
Plastkork måste också vara skonsammare mit miljön eftersom man slipper hälla bort var tionde flaska.