4 juni 2013

2013:7 Peony

Den ser inte mycket ut för världen där den ligger i nedre botten av ett bostadshus på gångavstånd från den sfär - Globen - som tills nyligen var det största landmärket för publika inomhussammankomster i storstadsområdet. Jag avser förstås Peony, den lilla kinesen som har funnits i ett par år. Ser inte uttrycket "den lilla kinesen" illa ut i skrift? Att så förminska en folkgrupp vars medellängd i och för sig ligger under vår men ändå. Ett folk, eller flera, som på många områden var långt före oss västerlänningar i århundraden men som - och där kan jag alldeles för lite om historia - kanske stängde sig för mycket mot omvärlden lite för länge och dessutom på grund av motviljan inför import hade oturen att bli påkrigade beroendeframkallande mjölksaftsprodukter från vallmoblommor av britter, för att bibehålla tätpositionen i kampen om framsteget. Ett folk vars ledare nu - på ont och gott - alltmer sätter dagordningen genom frikostiga lån till västerländska demokratier som slösat lite för mycket lite för länge.
Nåväl, Peony är en av numera lyckligtvis flera restauranger i Stockholmsområdet som inte serverar den försvenskade varianten av det kantonesiska köket, läs fyra små rätter och de helsvenska friterade bananerna, ja ni vet.
Ikväll besökte jag med en god vän för tredje gången krogen som tyvärr var glesbesatt denna tisdagkväll. Jag har tidigare ätit deras ångkokta veteknyten - dumplings - "tillbaka-till-grytan-fläsket och den fiskdoftande auberginen. Alltid med belåtenhet. Låt vara att det finns lite av den omisskännliga glutamatelektrifieringen i vissa av smakerna. Nu ikväll blev det gurka med chili och vitlök - en ovanligt het sådan - grönsaksfyllda dumplingar med toner av ingefära, palatsvaktens kycklingtärningar och en rätt med tofu och auberginer i het chiliolja. I flera av dessa sparades det varken på hettan eller på den ljuva tungdomningen i form av sichuanpeppar. Fyra flaskor av det ganska anonyma och blaskiga, men till kryddig mat från Sichuan så lämpliga Qingdao-ölet från en helt annan del av Folkrepubliken, delade vi på och mätta och belåtna lommade vi därifrån. Då hade vi betalat knappa fyrahundra var för en måltid som hade räckt till tre. Om man är ute efter en smakfullt formgiven matsal i diskreta nordiska färgskalor där det spelas musik som passar den medvetne urbane och europeiske medelklasskonsumentens estetik och där hen glatt bränner en inte oansenlig del av den disponibla inkomsten på en meny som stoltserar både med styckdelar från frigående fyrfotingar inom länsgränsen och omsorgsfullt makade tillsatsfria viner från pliriga småproducenter i avlägsna franska kommuner så ska man inte besöka Peony. Om man däremot tycker att det är charmigt med en avstängd storbildsteve i ett hörn, röda lyckoutsmyckningar och musik som skulle kunnat höras i vilken kinesisk hotellobby som helst, inplastade menyer och tilltagna portioner så är har man hittat rätt. Att värdinnan - som är från Sichuan - delar ut rabattkuponger för återbesöket och att den treåriga dottern charmar gästerna med lika delar mandarin och svenska förminskar inte upplevelsen. Fler borde hitta hit snarast!

Peony
Skulptörvägen 4
12143 JOHANNESHOV
Tlf: 08-50860062
T-banestation Globen

1 kommentar:

Jonas Förare sa...

Aha, tack för tipset! Jag har länge undrat var det finns någon mer äkta. Och Globen ligger ju ganska åtkomligt för oss på Söder.