16 juni 2005

Druvprov

Vinlusen behåller sin anonymitet en liten tid till. Så mycket kan dock avslöjas att ett druvprov i Munskänkarnas regi genomfördes i tisdags. Vinlusen tror att både teori- och praktikdel godkändes. Munskänkarna är en bra förening för den som vill lära sig om vin. Man kan gå kurser, vara med om olika temaprovningar och ibland får man inbjudningar till evenemang i stil med Riesling och Co som ägde rum i mitten av april. På Hilton Hotell vid Slussen hade tyska producenter och i vissa fall även deras svenska agenter ställt fram flaskor och glas så att man kunde prova. Inträdet var bara dryga hundralappen och den som var tidig kunde få smaka Eiswein från 1959! Jag hann inte prova den men väl andra viner. Det blev mest Riesling men även Scheurebe och den tyska druvan Dornfelder. Den sistnämnda är inte att rekommendera.
Nu har jag kommit från ämnet! Munskänkarnas druvprov består av en teoridel och en praktikdito. För att få godkänt ska man ha minst 10 poäng av 15 i teoridelen samt klara av att identifiera tre gröna och tre blå druvor i viner i praktikdelen. Sauvignon blanc (sb), Riesling, Chardonnay, Pinot noir, Cabernet Sauvignon och Syrah är de druvor som ska identifieras. De vita vinerna gick lätt. Sauvignon blanc-aromen brukar vara lätt att identifiera om man inte har blandat den med mycket Semillon eller ekfatlagrat den för länge. Krusbär, kattkiss, buxbom, svartvinbärsblad, nässlor och fläder är vanliga associationer. Rabarber och persikor har jag också hört. I det här fallet var det Sancerre Le Pierris (nr 2259) - ett trevligt vin som jag för övrigt drack i Finnhamn i lördags, som fanns i glas nr 1. Vinet kommer från ett område vid Loire-floden och är friskt och nästan lite spritsigt. Nr 2 var en ganska knuten Riesling. Mineraltonerna och syran var det som avgjorde. Samt uteslutningsmetoden. Glas nr 3 var nämligen en god men kraftigt ekad kalifornisk Chardonnay. Det är ytterst sällsynt att Riesling är ekad - Didier Dageneau i Loire lär enligt vissa källor experimentera med det - och sb-aromerna lyste med sin frånvaro i 3:an.

De röda var svårare. Vinlusens näsa uppfattade gummi i såväl det lite ljusröda, transparenta första glasets vin som i de två mer ogenomträngligt blåröda senare glasens. Näsan fick vila en stund, glasen snurrades återigen och den här gången började rosorna blomma i ettan, svartvinbären och även lite eukalyptus kännas i tvåan och tvärnitarna - jag älskar det ordet - märkas i trean. I följd alltså Pinot noir, Cabernet Sauvignon och Syrah/Shiraz.

Vinlistan med vissa reservationer:

Sancerre Le Pierris (nr 2259).
Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899)
Beringer Napa Valley Chardonnay 2003 (nr 22262)

Återkommer med Pinot noir
Cabernet Sauvignon från Wolf Blass, kanske den här
Petite Ruche (nr 2222)

Vill tillägga att jag har druckit 2004:ans La Gascogne som omtalades häromsistens med betydligt tydligare aromer. Ingen generell dissning av den årgången alltså. Även Georg Breuers Riesling Sauvage kan variera och vara betydligt roligare än den som provades i druvprovet.
/Vinlusen

Inga kommentarer: