3 november 2013

2013:19 Slå runt

Hur ska jag börja det här då? Jo, en god vän fyllde jämnt och fick en upplevelsepresent. Det var i våras hen fyllde. Igår, dvs den 2/11 2013, förverkligade vi upplevelserna som utgjordes av ett besök på Fotografiska med lunch, ett par timmar på Centralbadet med massage och en middag på Volt. Sedan gick vi på Bistro Jarl och drack champagne. Men låt oss uppehålla oss vid Volt.
Tapiokachips med smak av svart trumpet och några separata, syrliga fårtickebitar serveras innan kvällens meny ska begås. Vi har beställt en flaska av ett chardonnaybaserat champagne - jag förderar ju oftast blanc des blancs - till och småpratar vid det svarta långbord bestående av småbord för oss sju personer inklusive hen som fyllde.
Serveringspersonalen frågar om vi vill ha vinpaketet till menyn - som vi har förbeställt - eller om vi vill bestämma viner själva. När hon läser upp vilka viner som ingår i paketet - en halvtorr chenin blanc, en gamay från Ardèche, en skalmacererad sancerre och slutligen en petillerande blandning av poulsard och annan obskyr druva - bestämmer vi oss för det.
Rätterna då? En långbakad vitlök med fermenterad vitlök, sot och torskrom, älgcarpaccio med rödbetschips, ramslökskapris, tallskott och märg samt, marulk med blomkål, brynt smör och havtorn, en avslutande dessert på blåbär, rostad malt, glacerad vitchoklad och frusen buffelyoghurt känns - och här raljerar jag inte - 2013. Jag kommer att tänka på en nydanande krog i Malmö som jag begick i somras. En krog som efter besöket fick en av medätarna, tillika en god vän, att tappa intresset för vad som skulle kunna slevas upp på tallrikarna i huvudstaden. Så sinnesomtumlande hade upplevelsen varit. Och jag börjar tänka på höna och ägg. Är det så att Robins och Agnes' minimalistiska, råvarunära och geniala matlagning på Tryne till Knorr som på sätt och vis kändes som en fortsättning, om än betydligt mer intressant, på det som gjordes i Mistral under Enskedetiden är en del av en större trend i krogvärlden som jag, pga att jag inte är så intresserad av restaurangscenen längre, har missat. Eller kan det vara så att krögare har hört buzzen söderifrån, sneglar på Öresundsadressen och bestämmer sig för att försöka sig på något liknande fast kanske lite mindre punkigt? Det vet jag inte, kanske är jämförelsen djupt orättvis. För Volt är en stramt inredd krog i Stockholm med en stockholmspublik som går på stockholmskrogar. Tryne till Knorr är en annan sorts krog i Malmö med varmare inredning. Period. Kanske borde jag gå på fler krogar nu för att se vad som pågår.
Genomgående serverar Volt ekologiska, biodynamiska eller sk naturviner - de sistnämnda är ju alltid det förra, ibland också det senare - till rätterna. Chenin blancen är fin med lite äpple och petroleum i doften och bra syra. Vi tvistar om den är halvtorr eller kvartstorr, enas om att den är bra med lökarna men svårare på torskrommen. Gamayen från Ardèche doftar som om ett vingummi hade smaksatts med hallonessens och barnalbyl och får efter en tid i glasen en unken ton som drar mer åt, ja jag skriver det, skit än något friskt.
Vi hade druckit ett glas sancerre på Fotografiskas lunch, ett så kallat skolexempel på druvan. Eller, för att krysta till det lite, en mönsterstudent. Det som serverades på Volt däremot var däremot en bråkstake. Av fläder, vinbärsblad, krusbär, buxbom you name it, fanns intet. Däremot cider, bränt gummi och oxidation på rätt sida om det drickbara.
Jag har inte bestämt mig för vad jag tycker om naturviner. Det finns bra naturviner men det finns också sådana som smakar som gravt defekta traditionella viner. Det finns superproffs i vinbranschen som har skrivit bra om detta, läs här.
Det råder - hur som helst - inget tvivel om att hajpen kring dessa fortgår. Och att allt fler krogar med våta fingrar i luften erbjuder, eller inte har något annat än, dessa på vinlistan. Jag tycker att man borde erbjuda bra traditionella viner också som alternativ. Hade jag vetat att alla viner var av naturtypen kanske jag inte hade svalt paketet lika okritiskt.
Nåväl, maten var inte bara spännande vilket man förstår när man ser rätternas ingredienser, den var väl genomförd också. Carpaccion på älg var exempelvis mör på ett sätt som jag inte trodde att vilt kunde vara vilket iofs kanske beror på min okunskap om kötthantering. Efterrätten hade något lyxfrukostaktigt över sig som inte föll alla vid bordet i smaken. Men undertecknad som ofta på ett halvängsligt sätt står med ett fuktat finger i luften och försöker förstå vartåt vindarna blåser, tyckte givetvis att att den var bra. Det är däremot dumt att marulk - som ju faktiskt är en rödlistad fisk (eller var senast jag kollade) - serveras. God, visst, men inte okej. Låt den vara och föröka sig tills havsdjupen återigen har resurser att ta av.
Däremot är det helt okej att få nybakad sockerkaka till kaffet. Det sistnämnda givetvis i filtervariant, helt i tidens anda. Liksom på Tryne till Knorr.

1 kommentar:

台灣 威而鋼 犀利士 樂威壯 sa...

台灣威而鋼記者報導』

骨質疏鬆症是無聲無息的隱形殺手,許多人因骨折才發現自己罹患骨鬆,甚至出現嚴重的髖部骨折而喪失性命。
威而鋼(VIAGRA)
醫師指出,女性停經後荷爾蒙會快速下降,導致蝕骨細胞數量增加,造成骨本快速流失。
威而鋼(VIAGRA)
就容易罹患骨鬆,建議停經後婦女應至醫院進行骨質密度檢測,評估是否需要藥物治療。
犀利士(CIALIS)
骨科醫師楊再興表示,骨質疏鬆症是高血壓、糖尿病、高血脂等3高疾病之外的第4大慢性疾病。
犀利士(CIALIS)
不過,有別於3高疾病,身體會出現明顯的不適反應,罹患骨鬆的患者身體通常沒有任何異狀,直到發生骨折才意識問題的嚴重性。
台灣威而鋼
楊再興指出,45至55歲的女性停經後,荷爾蒙會快速下降,導致蝕骨細胞數量增加。
台灣威而鋼
造成骨本快速流失,1年內會流失3至5%,5年內至少流失20至30%,若骨本不夠很快就會面臨骨折的危機。
台灣犀利士
男性發生骨鬆則是因老化問題,平均發生年齡為75歲。
台灣犀利士
如何預防骨鬆?楊再興建議,停經後婦女及年滿65歲的男性,應至醫院進行骨質密度檢測。
春藥
檢測部位包括兩邊髖關節、脊髓共3個部位,需自費1200至1500元,若有經濟上的考量。
春藥
年輕人可檢測脊髓,老人則檢測髖關節部位,評估是否需要藥物治療,若確診可透過荷爾蒙、副甲狀腺素,或雙磷酸鹽等藥物治療。
壯陽藥
楊再興強調,要避免骨鬆,無論男女從青春期就要開始存骨本,包括增加鈣、鎂攝取、多曬太陽。
壯陽藥
以及負重運動,如舉重、步行、慢跑、爬樓梯等,可促進骨質密度增加,老年人則可從事水中運動,降低關節受傷機率。
壯陽藥