10 augusti 2005

TCA

Jag drabbades av tvivel om att jag hade fog för det jag skrev om kork i förra posten och raderade därför ett avsnitt som har visat sig vara felaktigt. Som vanligt är verkligheten mer komplex än man anar. Det visade sig att det finns flera sätt på vilket vinet kan bli korkat och att även skruv- och plastkorksförseglade viner löper risk att drabbas. Hur då? Jo, TCA eller 2,4,6-trikloranisol bildas liksom andra kloranisoler när klorin reagerar med fenoler. Det sker bland annat när man bleker eller steriliserar naturkork. Men fenoler förekommer generellt i trä och träprodukter vilket betyder att klorin som av något skäl kommer i kontakt med trä i fat skulle kunna ge ett vin som senare föreglas med plastkork den obehagliga defekten. Ett annat scenario skulle kunna vara att trä som reagerar med klorin i en vinkällare på något sätt sprids och skämmer vinet. I en artikel som jag länkar till längre fram berättas det om när Hanzell Vineyards' Chardonnay från 2000 skulle testas av Jim Laube, vinkritiker vid Wine Spectator. Eftersom den första flaskan var korkad beställde han ytterligare en som visade sig vara defekt och ringde sedan bekymrad till vingården och undrade om de hade problem med TCA. Vingården skickade flaskor på testning och det visade sig att 5 av 8 flaskor innehöll omkring 2 ppt (parts per trillion) TCA vilket är tillräckligt för att en tränad näsa ska uppfatta den obehagliga doften. Efter grundligt genomgång av Hanzells anläggningar visade sig källan vara avloppsbrunnar i vinkällarens fermentationsrum. Klorin som använts för att spola bort fläckar från cementgolvet i hade reagerat med träspån i avloppsbrunnarna. TCA hade bildats och oavsiktligt spridits i källaren med hjälp av gummislang. Upptäckten och åtgärderna för att förebygga uppkomst kostade vingården miljoner men har gett vinvärlden nya kunskaper om hur TCA fungerar. Läs mer här.

Inga kommentarer: