Jag har irriterat mig på vintipsen i tidningen Södermalmsnytt under hösten. Vinerna har antingen varit otillgängliga eller alldeles för dyra. Ibland både och. I senaste numret (50 17-23 december 2005) rekommenderar Björnstierne Antonsson vin till julmat. En inte alldeles lätt uppgift med tanke på den höga sältan och sötman som finns i flera av rätterna på ett julbord. Jag tycker att ansatsen är bra. Det finns många som har svårt för karaktären av kryddat desinfektionsmedel hos snaps och inte heller gillar den beska som finns i många ölsorter. Själv dricker jag gärna öl och snaps ett par gånger om året men tycker att ruset som uppnås när dessa drycker kombineras ofta flammar upp väl hastigt med ett slags sveda som följd. Det känns som man långsammare och mer behagligt vaggas in i berusningen, såvida man inte klunkar eller halsar, när man dricker vin. Och ett visst rus är svårt att undvika i helg-Sverige.
Vilka är då vinerna och vad rekommenderar han dem till? (Den här gången länkar jag direkt till bolagets lagerstatus.)
Sillen och laxen kan ätas till 2004 Gobelsburger Grüner Veltliner (SBnr 2775) för 82 kr.
Till skinkan rekommenderar han entreprenören och eldsjälen Carl Jan Granqvists 2003 Carl Jan Côtes du Rhône (SBnr 2228), 99 kr. Det här vinet är ofiltrerat och har enligt BA en "yvig och bred" frukt till följd av den rekordvarma sommaren 2003. Slutligen som "veckans bästa julvin alla kategorier" 1996 Laurent-Perrier Brut Millésime (SBnr 99767) 399 kr. Det framgår inte vad man ska dricka den här champagnen till men det kanske är av mindre betydelse. Champagne är alltid festligt om man inte, som Blur-basisten Alex James under gruppens storhetstid, gör varje dag till en fest med hjälp av den.
Södermalmsnytt har blivit allt bättre med avseende på vintipsen under hösten. Låt oss hoppas att det fortsätter så under 2006!
Jag upptäckte häromdagen en användbar funktion på systembolagets sajt. Man kan mata in bland annat smak-, pris och butikspreferenser för ett vin och få reda på vilka som rekommenderas. Efterom Carl Jans Rhône-vin är på upphällningen får man mata in fylligheten, strävheten och fruktsyran som kännetecknar det vinet för att få förslag på alternativ. Testa gärna den! Länk här.
För mig blir det inte vin till julbordet. Jag firar jul vartannat år i Europas bästa ölnation, Belgien. Flera belgiska ölsorter, särskilt de mörkare, är förträffliga till det svenska julbordet. (Isländsk snaps - med smak av islandslav, Cetraria islandica - behöver man däremot inte dricka till.) Belgarna äter bland annat fågellever och ostron under julhelgen så vinvalen är betydligt enklare för dem.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar