Det är inte kolsyrejäsningen som gör att vissa beaujolaiser smakar skumbanan, det är en jäst som heter B71 som används vid tillverkningen av bland annat de enklare varianterna på denna vinifiering av gamay, en jäst som kanske har gett druvan ett oförtjänt dåligt rykte. För ikväll drack jag dyrare, naturligare tolkningar av den. Finingar som släpats från Danmark över sundet in i landet. Pärlor som inte doftade det minsta av billigt godis utan tvärtom var friskt fruktiga med klara syror och balans.
Dessutom två terroirpräglade rieslingar från Österrike, en blaufränkisch från samma land och så ett naturligt, biodynamiskt, arrak-, gulrött äppeldoftande ofiltrerat vitt från Jura, baserat på chardonnay och en grüner veltliner från samma österrikiska producent som fixat rieslingarna.
Det var tokblint och därmed spännande för alla inblandade. Provningen hölls av Patric Henriksson. Munskänkarna när de/vi är som bäst. För övrigt var det bara män som gillade det jurassiska.
Gå in på finare vinare i morgon så kan ni läsa vad vinerna hette. Eller så uppdaterar jag. Vinlistan ska komma på mejl.
Uppdatering med vinlista. Alla franska förutom 2007 Maison Pierre Overnoy Arbois-Pupillin Blanc är gamay-baserade:
2008 Weingut Prager Klaus Riesling Smaragd, (€34 broeding.de, 419 kr sb)
2008 Weingut Prager Wachstum Bodenstein Riesling Smaragd, (€34 broeding.de, 419 kr sb)
2008 Weingut Prager Wachstum Bodenstein Grüner Veltliner Smaragd, (€34 broeding.de, 419 kr sb)
2007 Maison Pierre Overnoy Arbois-Pupillin Blanc, (200 DKK, petillant.dk)
2009 Domaine Yvon Métras Moulin-à-Vent, (200 DKK, petillant.dk)
2007 Jagini Blaufränkisch Zagersdorf, (€30, broeding.de)
2009 Domaine Jean Foillard Morgon Côte du Py, (170 DKK, petillant.dk)
2009 Domaine Marcel Lapierre Cuvée MMIX, (475 DKK/mg, vinrosen.dk, 300 kr, winetrade.se)
PS. Jag lärde mig också ett nytt uttryck igår: "required taste" sic. DS.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Och jag som trodde att ingen hörde när jag mumlade om "required taste". Kul!
Skicka en kommentar