18 april 2010

2010:26 Jag har spridit en faktoid!

Vi pratade om sparris häromdagen. Om hur den, redan kort tid efter att man har ätit den, ger sig till känna på andra sätt. Jag påstod att det var en aminosyra, asparagin, som ger upphov till de oangenäma lukter som följer matsmältningen av växten. När vi pratade om detta slog det mig att det inte kan stämma, asparagin finns ju i andra proteiner än sparrisens.
Jag googlade och fann att det var en blandning av svavelinnehållande ämnen som orsakar odören. När något luktar illa är ju svavel ofta inblandat. Dessa svavelföreningar kommer från ett ämne som är unikt för sparrisen, asparagusinsyra.
Asparagin förekommer dock i stor mängd i sparris och det är växten, Asparagus är det vetenskapliga namnet, som gett aminosyran dess namn. Men det är som sagt inte den eller dess restprodukter som ger sig till känna.

Mer om detta kan man läsa på wikipedia: http://bit.ly/aQ61Rm

Uppdaterat: men läs hellre det här.

Jag vet inte vilka viner som passar bäst till de gröna eller vita skotten.

6 kommentarer:

Byss sa...

Visste du förresten att sparrisen är den enda växt som syns från månen?

K sa...

"oangenäma lukter" och "odören" skriver du. Du har fel, det luktar inte illa.

Jag har hört att inte alla producerar den angenäma lukten vid urinering efter sparrisintag, utan bara vissa som har rätt enzym. Eftersom du hade fel i ditt första påpekande kan du ju leta rätt på korrekt information om detta och berätta för oss, eller hur?

Vinlusen sa...

Tja, K, man kan diskutera om det luktar illa eller inte. Jag hänvisade till wiki eftersom jag inte orkade skriva mer. (Har varit sjuk hela helgen). Men i korthet står det där att tre studier under 1980-talet har visat att alla som har ätit sparris får urin som luktar medan förmågan att känna lukten inte tycks vara universell. Endast 22% tycks kunna känna lukten.

Anonym sa...

Men läser ingen av er Matmolekyler? Där hade man för några månader sedan en utmärkt genomgång av sparrislukten. Det är inte alla som får illadoftande urin, och det är inte alla som kan uppfatta lukten.
De förklarade dessutom att det bara var 14% av befolkningen som får röd urin av rödbetor. Fast det undrar jag om jag tror på.

Vinlusen sa...

Hemliga morsan: nej den artikeln hade jag missat. Intressant att det verkar finnas de som kan respektive inte kan bryta ner asparagusinsyran till de illaluktande svavelföreningarna. Eftersom det enligt wiki inte är så, dvs nedbrytandet är universellt. Men sista ordet i den här debatten är säkert inte sagt än.

K sa...

Välluktande svavelföreningar.