14 september 2010

2010:79 Tresmak


Det måste vara ägarens trygga jämtländska i kombination med den mångfaldiga vinlistan och läget som gör att jag älskar stället.
1. Det blev en chilensk, inte överekad, snarare lite i samma stil som Bonterra, chardonnay.
2. Och så en grand cru-riesling från Paul Blanck, elsassaren ni vet. Jag har druckit den en gång för längesedan. Märklig, syrafattig och drag som liknar pinot gris och gewurz. Det är ett bra vin som både har och inte har ett dugg med riesling att göra.
3. Sedan, till den 1000 dagar gamla goudan, blev det en osöt fransos med mycket carignan. Vinbloggare som från och med nu använder uttrycket "tidigare en skräpdruva" när de skriver om druvan får yrkesförbud. Men om vi använder ord som "gåtfull" och "otämjd" kan blir det kanske villkorligt. För vad är carignan egentligen? Det är en fullpackad druva som har ett budskap. Och budskapet är: "jag kväver er andra druvor med mitt tunga draperi av överdriven frukt". Undrar om den är släkt med den georgiska saperavi. Det är liksom samma andas barn. Den lirade så där med den holländska osten. Men, jag vet fortfarande inte vad jag ska tycka om den.

19 glas, Stora Nygatan 19

Inga kommentarer: