20 mars 2011

2011:17 Kött är hö och blomstren dö och tiden allt fördriver

Lite orediga reflektioner i största allmänhet. Det är mycket kött nu. I torsdags hade Kristofer Franzén släppfest för sin fina korvbok i Menigos lokaler i Årstas partihallsområde. Förutom weisswurst och salsiccia serverades också en landjäger som jag hade varit med om att stoppa. Kändes kul att få stoppa den i munnen! Dessutom bjöds korvlagande, trevligt sällskap och några glas vin. "Beajoulais är bra om man är beredd på den" hörde jag mig själv säga efter att ha greppat ett glas med något rött i tron att det var samma pinot noir som hade serverats tidigare under kvällen men i stället konfronterades med skumbananer och ljusröda bär i en ohelig allians.
Ett bra vin tillsammans med de fyllda fjälstren var annars Jules Mullers riesling som också bjöds.

Kött, ja. Jag lunchade med M på Grill i tisdags. Lammchilli. Gott, bra tillbehör, priset skvallrade förhoppningsvis om redig bokföring och inredningen - det var första gången jag var där - fick mig att tänka på Disneyland och Kina. Logistiken var däremot urusel. Det går inte att ha en brick-kö med självuppslevning i ett så smalt utrymme. Hoppas på bättring.

Efter White Guide häromveckan släntrade jag och några Allt Om Vin-människor in på AG som ÄR ett kött-tempel. Vi började med tapas i baren och sedan fortsatte jag och J med gulasch respektive hamburgare. Det var en sån där kväll då det kritiska tänkandet och, som en konsekvens därav, omdömet om den egna plånboken inte var det bästa. Därför har jag svårt att avge ett nyanserat omdöme om restaurangen. Smaksinnena var i alla fall med hela vägen och jag var framförallt imponerad av några oskalade potatisar i köttgrytan. Att djurmusklerna skulle vara bra hade jag räknat med, men potatisen! Jag blir aldrig för gammal för överaskningar.

I måndags hade vi vincirkel igen. Vi drack, efter att jag pratat Oechsle i en timme, fyra torra tyska rieslingar:
Keller Riesling Trocken (nr 94590) 157 kr
Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken (nr 92071) 229 kr
Forstmeister Geltz Zilliken Saarburger Rausch Groses Gewächs (nr
94933), 295 kr
Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Trocken (nr 90209) 235 kr
Den förstnämnda var väl prisvärd. Den sistnämnda fantastisk. Alla var bra.
 
Slutligen, jag har sent omsider upptäckt "Från tryne till knorr". Vilken energi! Lajkar, som vi ängsliga 46-åringar säger.

Det har varit extremt mycket kött under lång tid. Nu kommer nog grönsakerna. För egen del blir det mest sådana, fisk och ojästa drycker till slutet av månaden.

2 kommentarer:

K sa...

Jag påpekar gärna att jag inte var ansvarig för vinvalet på släppfesten, och att jag är glad att du kom och förgyllde den och påminde mig om att vi stoppade landjägern tillsammans. Den blev inte alls perfekt, men det berodde på hur den behandlades efter att den stoppats i skinn och det tar jag ansvar för. I morgon ska jag fråga Jürgen om vad jag hade kunnat göra bättre.

Vinlusen sa...

Det var bra viner! Grauburgundern, pinot noiren och rieslingen är alldeles utmärkta. Beaujolaisen är också bra men jag var bara inte beredd på den. Det var en kanonfest, tack än en gång!