29 maj 2011

2011:27 Steen i glaskrus

Utbudet av fransk chenin blanc i Hötorgshallens systembolagsbutik är generande litet. Eller, för att prata klarspråk, obefintligt. I skrivande stund alltså. Ingen vouvray, ingen coteaux du layon, inte ens Le Chenin, mitt husvin, för de. 

Jag hade bjudit hem gamla kompisar på en inflyttningsprovning igår. Gamla kompisar låter väldigt stolpigt men det är i det här fallet rättvisande. M har jag känt längst, vi gick i samma gymnasium, läste kemi tillsammans under tre terminer och ses nuförtiden nästan bara på annandag jul. Jag tror att vi närmar oss 30 år av vänskap. H är senast in i den här annandagskretsen. Han är E:s pojkvän sen ett par år, så han ingår strikt taget inte i kategorin "gamla kompisar". Åtta gäster inalles.

Det var tänkt att vi, de gamla kompisarna, skulle prova tre chenin blanc-viner, företrädesvis franska sådana. Nu hade Hötorgshallen inte några så det fick bli två sydafrikanska: Rudera och Tokara. Den förra var okej, den andra kan ni glömma. Det gjorde vi som provade också, det är den enda flaskan som är halvdrucken. 

Jag köpte tidigare i våras en flaska Savennières Trie Spéciale (nr 90239) 2007 i Regeringsgatans butik. Den var komplex med bra syra och botrytistoner. Finlemmad på något sätt. Det är ett vin jag gärna dricker fler gånger, men till mat. Skulle gärna ha tips om vad man äter till. Igår åt vi olika ostar, lite hårda getmjölksbaserade, ett par gruyère, en kornblomst som inte fungerade med de vita alls och en morbièr som doftade rutten tång. Men jag skulle alltså vilja veta vilka maträtter som passar bäst till en savennières.


Provningen var blind, jag lät gästerna gissa vilken druva det var fråga om. De fick veta att det inte var någon ovanlig druva, typ picpoul eller welschriesling. Sedan fick de med diverse ledtrådar från mig gissa sig fram medan jag förklarade, på ett förhoppningsvis inte mästrande sätt, varför det inte kunde vara varken riesling, gewurztraminer eller sauvignon blanc i glasen.


Avslutade gjorde vi med ett biologiskt vin som jag köpte i Marseilles häromtiden. En côtes-du-rhône från Marius Pradal: Cuvée de L'Ours 2007. Detta vin hade naturligtvis inget att göra med chenin blanc men det var friskt och småkärvt på ett uppfriskande sätt. Marius Pradal är svårgooglad. Man kommer in på diverse webbplatser som tycks skapade det förra århundradet, dock ingen skapad av själva vinhuset. På sätt och vis sympatiskt att man ägnar så lite tid åt webben.

För övrigt är inget övrigt att tillägga mer än att vi drack något från Piper-Heidsieck när min bror med sambo blev herr och fru igår under eftermiddagen. Leve brudparet, hurra!

2 kommentarer:

K sa...

Jaså, du dricker biologiska viner.

Vinlusen sa...

Biologiska viner är en väldigt tramsig beteckning för viner som är ekologiskt odlade, ofiltrerade och osvavlade. Orkade inte förklara det.