19 april 2006

Inycon Chardonnay (nr 12418) två veckor senare och ICA i stenåldern

När jag skriver detta har Ipoden slumpat fram den ursprungliga, ickeorupoida versionen av Webstrarnas "Bit mig" från samlingsskivan "Tejp" som alla borde köpa. Jag har slattat även i afton. Denna gång var det vinet i rubriken. Påsboxen har bevarat alla dofter men alkoholen har börjat omvandlas till ättikssyra. Om bolagets syrediagram för vinet står på klockan åtta så har det flyttat sig närmare elva nu. Inte helt angenämt så det blev högst en deciliter.
Medan jag åt middag läste jag Buffé - ni vet den där tidningen man får om man har ICA-kort. Det är något slags eldtema i numret så man har sammanfört två eldsjälar. Om stenåldersföda och njutning samtalar distriktsläkaren i allmänmedicin Staffan Lindeberg från Lund och kocken/sommelieren Michel Jamais från Stockholm. I en faktaruta får vi ta del av männens passioner, bästa och värsta matminnen med mera. Vi får veta att Michel Jamais brinner för "Kvinnor" och så är "han "fullkomligt förälskad i vin, och den lilla druvan som omfattar allt från geologi, historia och kultur till underbara människor". Annan oundgänglig information i den löpande texten är att sagde Jamais kan få "chipsångest" om det blir "för mycket fokus på nyttigheterna". "Man måste få leva och ha det bra" menar han. Det är, om man ska vara petig tre fjärdedelar Jamais och en fjärdedel Lindeberg i artikeln. Hade gärna fått vara mer balanserat och innehållit mer om Lindebergs rön.
Vad som slår en detaljfixerad geek som undertecknad är att de på bilderna till artikeln dricker vin ur glas som inte är kupade! Hur har man tänkt då egentligen? Och varför inga dryckestips till recepten? Och, med all respekt för rönen kring den neolitiska kosthållningen, kan vi inte få se lite recept på gnagare, skalbaggar och jordiga rötter någon gång? Jag tror inte att våra förfäder åt sparrissallader, lammracks och chokladfondanter så ofta. Men jag kan ju ha fel.

Inycon Chardonnay (nr 12418), Box 229 kr

1 kommentar:

Anonym sa...

Det tråkiga är att kvinnorna näppeligen brinner för Jamais eftersom (vilket du noterat) han har en total brist på självdistans. Usch, så elakt!
men säger man att man brinner för kvinnor får man skylla sig själv.