22 juli 2008

21. Jag är på sommarstället, jobbar som hin och dricker vin.


Errazuriz Estate Pinot Noir är en gammal bekant. Jag träffade honom på Hantverkargatan i Malmö i maj 2003 för första gången. Det är jordgubb och vaniljglass i en somrigt, slumrande välkomnande blandning. Den tunnskaliga druvans trilskande är långt borta när landstungan på sydvästra halvklotet får för sig att göra en kvartersvältare av den. Jag gillade den inte då men i kväll tyckte jag om den. Alltså, Paul Giamattis rollfigur i Sideways som jag fått höra att av min svägerska att jag liknar, drog upp försäljningen av den röda bourgognevarietalen på bekostnad av den mullmesiga bordeauxbeståndsdelen för tre år sedan. Har jag läst. Har jag skrivit också, märker jag. Typ nu. Men numera verkar det vara lika dumt att tro att pinoten är en svår druva som att tro att merloten är ett miffo.
När jag för tre år sedan var nyinflyttad på Södermalm, och skuldsatt mer än sunt så åkte jag på en trevlig grillfest i Örby. Då hade jag med mig en felmarinerad fläskbit men en rätt vald flaska. Jag ska berätta för er kära läsare att jag egentligen inte längre kan något om vin. Så lite vet jag numera om de blå druvorna i Veneto att jag nästan inte kommer ihåg att de tre druvor som Håkan Larsson pratade om på vin och sprithysteriska muséet när jag och A lyssnade honom i december 2003 heter corvina, molinara och rondinella. Jag koketterar inte. Det var i kväll, på bolaget i Alingsås som jag fick syn på Corvina och för första gången på tre år kom ihåg namnet på den druvan. Det var för övrigt en flaska som jag hade med mig på den där festen där en av Sveriges numera mest inflytelserika ledarskribenter också fanns för tre år sedan. Corvina är ett bra vin och det gjorde succé ikväll också.
Det första vinet för ikväll var ett rosé. Uvanis från Navarra hette det. Det fungerade till bruschettaförrätten. De andra vinerna fungerade till det grillade. Det får räcka för i kväll.

(Det vill säga igår. Men uppkopplingen här är långsam så jag bestämde mig för att blogga idag istället. Samtidigt tog jag bort det personligt/privata fnaset som jag skrev igår kväll, som uppkommer när jag är oredig och som jag dessutom är så ytterligt trött på.)

Uvanis Cabernet Sauvignon Rosado 2007 (nr 96205), 70 kr
Errázuriz Estate Pinot Noir (nr 6294), 89 kr
Corvina Veronese (nr 23072), 86 kr

4 kommentarer:

Lisa sa...

Är du nykter? Ses vi innan du åker?
Puss från Finland!

Space babe sa...

Och jag som älskar dina orediga skriverier!

Anonym sa...

Sluta tipsa om Errazuriz, det tar ju sluuut då! Ett av mina favoritviner sedan en tant i kassan på systemet en gång viskade "bra val, unge man, det är det bästa vinet i sin prisklass"

Hon såg ut som en tant som dricker mycket vin och kunde sin sak.

Anonym sa...

Jädrar vilken god middag vi svängde ihop! /B