6 oktober 2012

2012:38 Betyg

Jag var i veckan på en sammankomst i Munskänkarna. Den handlade om olika sätt att betygssätta viner. Fyrgradiga, femgradiga, 20-gradiga - som Munskänkarna använder - och 100-gradiga som Robert Parker, Richard Juhlin m fl. använder. Parkers skala börjar vid 50 medan Juhlins går från noll.

Munskänkarna använder som sagt en 20-gradig. I korthet, utseendet kan få två poäng, doften fem, smak tio och helheten tre.

Det var Ulf Jansson - mångårig munskänk (och trebetygare tror jag) - som ledde provningen. Han berättade att det finns ett stort inslag av objektivitet i poängbedömningen. Jag skulle nog hellre kalla det för konsensus men det är mindre intressant just nu. Det visar sig nämligen att när tre olika munskänkar - oberoende av varandra - testar vinerna så får de, med högst en poängs differens, samma betyg. Det har gjorts undersökningar där man har tittat på hur vinjournalister i olika publikationer bedömer viner och det är ofta stor samstämmighet.

Vi gjorde under kvällen en övning som bestod i att vi skulle poängsätta sex olika viner: i tur och ordning en billig rioja, en touriga nacional från Sydafrika, ett par pinoter från Chile respektive Beaune liksom ett tannat-baserat från Madiran och en 50/50-blandning av merlot och sangiovese från Toscana. Vi fick var tämligen samstämmiga om alla viner med undantag från de två sista. Vi fick veta att det var två pinoter vi testade, i övrigt var det blint. De blinda hade störst poängspridning. Poängen är att det är lättare att vara precis i betygsättningen om man vet vilket vin man testar. Jansson menar att varje vin måste bedömas efter dess specifika förutsättningar. Att jämföra en zinfandel från Napa Valley med exemplevis en bordeaux från Côtes de Bourg är inte meningsfullt ur betygsättningssynpunkt.

Några subjektiva reflektioner: jag gillade Siepi och Montus bäst, den förra helt fantastisk, den senare stor och kärv - kan drickas nu och om tio år. Den chilenska pinot noiren med sin godisaktiga blandning av jordgubbar och lakrits trodde jag var Errázuriz. Ett trevligt och opretentiöst vin. Bourgognen och det sydafrikanska var lite släta och Lagunilla lite stum.  

Vinerna och munskänksbetygen, där 20 är max.

Lagunilla Crianza (nr 12669), 66 kr, 11p

Allesverloren Touriga Naçional (nr 2005), 120 kr, 14p
Duette Premium Pinot Noir (nr 6602), 99 kr, 13p
Beaune Premier Cru Louis Jadot (nr 90118), 179 kr, 15p
Château Montus (nr 99423), 195 kr, 15p
Siepi (nr 99251), 599 kr, 17p

Prisvärdhet är en annan diskussion.

Inga kommentarer: