20 januari 2014

2013:3 Tredje vita veckan på raken, nu ligger snön vit på taken

För några år sedan, när jag hade en vit period, skrev jag entusiastiskt om det här. Frånvaron av trötthet dagen efter, den förbättrade sömnen och lättheten i kroppen. Men av någon anledning tog jag bort inlägget, oklart varför. Nu har jag tagit en ny paus från alkoholen. Det blir, av förklarliga skäl, mycket drickande under långhelgen som tar sin början vid jul och slutar med trettondagen. Redan på nyårsdagen, när jag låg i soffen och tittade på Netflix, bestämde jag mig dock för uppehållet - det var inget svårt beslut. Inspiration fick jag delvis härifrån. Att hålla mig nykter i nu snart tre veckor har inte varit någon större ansträngning heller, både av skäl som jag kanske får anledning att återkomma till i början av april och av att jag drabbades av en förkylning som senare övergick i influensa. Suget efter vin eller öl försvinner under sådana omständigheter.
I onsdags tog jag mig ur sängen för att gå på konsert. Jag mådde inte som en nötkärna men njöt av musiken. Efteråt gick vi - kloka K, tillförlitlige T och advokaten - till en bar i Kungshallen. Jag beställde en alkoholfri öl från Mariestad. Jag tycker att bryggeriets öl som innehåller alkohol är i det närmaste odrickbart. Desto gladare blev jag av att den alkoholfria varianten är så bra.
I lördags, när jag var ute med advokaten, hamnade vi på Bar Central vid Nytorget. Där drack jag en Clausthaler - även den var bra. Och med bra menar jag att det smakar vuxet, dvs inte sött men ändå förhållandevis komplext. Vissa alkoholfria ölsorter, ex. Jever Fun, har jag upplevt som stumma, utan längd. Eftersom jag aldrig har provat öl systematiskt så har jag inte ordförrådet för att rättvist beskriva drycken.
Jag tror att man för att bäst uppskatta alkoholfria drycker bör börja med att tänka bort referensobjektet, dvs den alkoholinnehållande ölen, och i stället tänka att man dricker en dryck i dess egna, unika genre. På samma sätt som man bäst gillar kriek och gueuze om man försöker tänka bort öl, cider eller något annat kolsyrebubblande som innehåller alkohol. Resonemanget kan också tillämpas på naturviner. För övrigt tycker jag att Billabongs alkoholfria mousserande också är gott. För några år sedan drack jag ett alkoholfritt rödvin som påminde om målarfärg i doften, jag skrev om det då.
Det enda rimliga borde egentligen vara att gå igenom Systembolagets hela alkoholfria sortiment för att få en samlad uppfattning.

Inga kommentarer: