8 februari 2014

2014:6 Passion

Slitet ord, det där i rubriken men jag använder det för att känns rätt. Igår var vi ett sällskap på den lilla krogen "Dryck" i Uppsala. Den ligger i en del som en gång var stationsbyggnaden men som nu inhyser flera näringsställen. Ni kan gå in på hemsidan för att läsa mer om den här. Upplägget är tre rätter och tre glas viner för 1100 kr. Det är vinerna som får bestämma vilka rätter som ska serveras och inte tvärtom. Vinerna igår var en nya zeeländsk sauvignon blanc, en tysk spätburgunder dvs en pinot noir och slutligen en gattinara - en piemontesisk nebbioloappelation. Förutom sauvignon blancen var det egentligen inga inställsamma viner men desto mer spännande. Dessutom serverades de röda vid rätt temperatur, dvs lite svala! Vi drack:

2012 Greywacke Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zeeland
2006 Koehler-Ruprecht, Spätburgunder, Kallstadt, Pfalz, Tyskland
2005 Nervi Nebbiolo, Gattinara, Italien

och till dessa serverades:

Gravad skrei (torsk) med inlagda grönsaker
Grissida med kål och lök
Lammrostbiff med jordärtsskocksgratäng

Det råder inget tvivel om att de som driver den här restaurangen älskar vin och vill dela med sig av sin passion. Utan att bli mästrande berättade en av de tre i personalen om vinernas ursprung, druvor och företagen som framställer dem. Förutom vinerna som ingick drack jag en trevlig blanc des blancs, en vouvray och en pinot gris vendanges tardives från alsace. Förekomsten av glasvis vouvray är ju alltid, för övrigt, ett kvalitetstecken.
Maten var bra men jag blev inte imponerad. Torsken smakade inte helt färsk och det var lite för mycket sötma i tillbehören till två av rätterna  - den inlagda gurkan till fisken och körsbären till lammet - och kombinationerna överraskade inte. Dessutom var fläsksidan i tjockaste laget. Men det är för det flytande man ska gå till "Dryck", för det ska man!

Inga kommentarer: