5 februari 2014

2014:5 Omdöme

En politiker ertappas av vakt med en obetald whiskyflaska utanför Systembolagets kassor. Åtal väcks eftersom åklagaren anser att det var med uppsåt att stjäla. Politikern berättar att hen är skamsen över "det som har inträffat", har alkoholproblem och kommer att sjukskriva sig och lämna politiken. Återvändande är i skrivande stund osäkert. Jag skriver avsiktligt "hen" för jag tycker inte att det är intressant vem det här är just nu även om namnet är ute i medierna.
Jag har inte alla fakta i målet. Kanske försökte hen verkligen stjäla flaskan och det hade inget med eventuella alkoholproblem att göra. Eller så har alkoholen påverkat omdömet. Oavsett; innan jag hade en åsikt i ärendet skulle jag se till att ha på fötterna.
Alkoholen är en stark och destruktiv kraft för många individer. Alkohol kan försämra omdömet. Alkoholism är en sjukdom som kan behandlas. Det handlar inte om att alkoholister ska skärpa sig.
Dåligt omdöme på twitter är däremot inte en sjukdom. Därför kan man säga åt omdömeslösa twittrare att skärpa sig. Det omdömeslösa kommer och går och bär den politiska regnbågens alla färger. Idag var det dock företrädare för riksdagens mest värdekonservativa respektive skattesänkningsälskande parti som fick mig att vilja skrika: "Skärp er, för f-n!"


Uppdatering: Staffan Heimerson sällar sig till de tvärsäkra.

Undertecknad har ju, som ni redan vet, en längre paus från alkoholen. Den ska brytas på fredag då vi går på en restaurang där maten är anpassad efter drycken. Det är en vän som fyllt jämnt och som vi ska fira på krogen ifråga. Mitt allmäntillstånd är dock lite svajigt, jag har tagit prover och ska träffa doktorn på fredag så jag vet inte hur det blir med den saken. Hoppas kunna återkomma. Och agera omdömesgillt.

Eftersom jag vill sluta i positiv anda rekommenderar jag er att läsa om en person som har ifrågasatt sitt drickande och därför tagit ett uppehåll.

Inga kommentarer: