23 januari 2007

Siffror får texten att leva

76 kr. Så mycket betalar vi i genomsnitt för en liter vin, enligt artikeln "Svenskt vinsug göder importörer" i dagens SvD. 57 kronor per flaska alltså. Alldeles för lite om ni frågar mig. Lägg på ett par tior så får ni ett bättre vin. Från 104 miljoner liter till 151 miljoner liter har försäljningen av vin ökat de senaste tio åren. Motsvarande siffror för starkölsförsäljningens siffror är 110 miljoner och 196 miljoner liter. Spritförsäljningen har däremot minskat. 13 miljarder kronor köper vi vin för per år i Sverige. Bland de importerande bolag som var mest lönsamma under 2005 finns Oenoforos, Stellan Kramer och Vinunic. I Oenoforos stora och breda sortiment hittar man exempelvis storsäljare som Mauro Primitivo och Il Conte. Men också "smalare" viner. Stellan Kramers utbud är - om jag får tro websidans information i skrivande stund - både betydligt mindre i betydelsen antalet produkter och smalare i fråga om pris. Findrickarna - om det nu finns några sådana - hittar inte sina flaskor där. Inget vin, varken stilla eller bubblande, kostar mer än 132 kr litern. Bland storsäljarna hos Stellan Kramer hittar vi J.P. Chenets halsböjda flaskor. VinUnic säljer förutom vin också Riedelglas. De varumärken som firman skyltar med i producentlistan är synonyma med hög kvalitet. Vinerna är här i genomsnitt dyrare än VinUnics produkter: Château Montus, Celler de Capcanes, Montsant och Marqués de Murrieta. Även superexklusiva Domaine de la Romanée-Conti representeras av firman. Går man däremot till prislistan hittar man också hyllknökare som Oxford Landing, Carmen och Foot of Africa. Som jag tror står för en stor del av omsättningen.

4 kommentarer:

Vinrankan sa...

Verkar som om vi läser samma morgontidning! Självklart finns de stora pengarna i de stora volumerna. Då behöver man inte tjäna så mycket pengar på varje såld vara, bara man säljer många. BiB (Bag-in-box) är en stor bov när det gäller ökad alkoholkonsumtion. Och importörerna tjänar massor av pengar på dem. Och systembolaget tjänar massor av pengar på dem. Om man vill göra folkhälsan en tjänst borde de förbjudas.

Anonym sa...

Hyllknökare...

konjären sa...

Håller med om att redan en måttlig prishöjning ger stor utdelning tillbaka. Redan 20:- påslag från 60:-/fl till 80:-/fl ger stor utdelning och ett många gånger intressantare utbud.

Måste i sammanhanget passa på att slå ett slag för mina vänner vinmannen och direktören, som äntligen gjort slag i saken och lanserat sin vinimportfirma! Kolla in http://www.aeterno.se/ för kvalitetsviner av rang - själv skall jag lägga beslag på ett par Suduiraut-96:or på halvflaska till ett sympatiskt pris.

Alice sa...

Betydligt intressantare läsning än artikeln i sig. Tack!