24 september 2008

7. Shandong och Peking

Redaktörn har haft den goda smaken att bjuda hem mig igen. Det var i måndags. En amatörmässig provning av ett rött och ett vitt från Folkrepubliken Kina blev mitt bidrag. Jag har letat efter vinerna i Stockholmsområdet. Antingen finns det ena eller så det andra på en Systembolagsbutik nära mig. Sällan på samma plats. På Sveavägen 66 finns båda. Butiksbiträdet hjälper mig att hitta västerländska viner med samma smakprofil som de kinesiska. Bland de vita blir det idel träffar bland magsyreaktiga dussinchardonnayer från nya världen som jag möjligen skulle dricka under hot men knappast annars. Om man tillåter ett litet större spann i var och en av parametrarna, fyllighet, strävhet och fruktsyra och så blir träffarna genast roligare. En gammal trotjänare får ikläda sig rollen som västerländsk motsvarighet till blandningen från Shandong. När jag kör sökning enligt motsvarande kriterier fast på den röda sidan så väljer jag en sydafrikansk merlot som jag aldrig har druckit.
Redaktörn och hans hustru blindprovar. De är eniga i sina omdömen. Europa och Sydafrika vinner mot Shandong och Peking. Båda de kinesiska vinerna har hård syra, det vita är blaskigt och det röda är stumt. De är däremot inte defekta. Jag gör inte vågen för den sydafrikanska piggsvinsmerloten heller. Italien vinner. Vi äter gremolata med fläskfilé och kvällen blir hälsosamt moderat både med avseende på alkoholkonsumtion och läggningstid.

Tidigare under dagen lunchade jag pasta med M som ville veta hur man använder tangentbord för att skriva kinesiska tecken och/eller hur kineser messar. Hon hade träffat många som rest i Folkrepubliken men ingen som hade en aning om hur det gick till. Lunchen åt vi i en italiensk inrättning på Drottninggatan. Den ricottafyllda cannelonin var okej, musiken däremot förskräcklig.

Sedan var jag hemma hos en annan M som bor i Alvik (eller möjligen) Traneberg. Hon bjöd på ekologiskt te och visade bilder från en botanisk tripp till Yunnan. Dit borde jag resa! M träffade jag senast i Peking i februari då jag och J reste till Pingyao med henne.

Changyu Chardonnay Riesling 2006 (nr 97112), 75 kr

vs

Casal di Serra (nr 12419), 79 kr

Dragon Seal Cabernet Sauvignon 2006 (nr 99347), 69 kr

vs

Porcupine Ridge Merlot (nr 22921), 92 kr


1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, en botanisk tripp till Yunnan borde du verkligen åka på. Och en mykologisk, till nån lämplig del av Kina. Det vore väldigt intressant att läsa om.
Lysande om mirakulin på Taffel!
kb