20 augusti 2006

Varför denna försiktighet, Weiss?

I dagens DN testar Bengt-Göran Kronstam inga viner. Istället svarar han på läsares frågor. Om lagring, beställningsviner och annat. I nyhetsdelen intervjuas Annika Billströms och Kristina Axén Olins män. I de faktarutor som sedan länge ackompanjerar alla intervjuer får vi veta att Mats Olin helst dricker öl medan Lennart Weiss (bilden) dricker "ett glas rött". Alltså, jag är medveten om att detta kan framstå som meningslösa hårklyverier, men varför svarar man så? Om Lennart Weiss avnjuter en avsmakningsmeny - vilket han med största sannolikhet gör då och då eftersom han både kör BMW och spelar golf - med tillhörande vinpaket, är han tvungen att stanna vid det första glaset rött då? Varför inte svara "rödvin" eller "rött vin" på frågan istället? Eller kan det vara så att intervjuaren frågar -Jaha, så du dricker helst rödvin, är det fråga om ett enstaka glas eller ett par flaskor?
Skulle inte tro det. Nej formuleringen "ett glas rött" framstår för mig som sprungen ur mentaliteten i ett annat, äldre Sverige. Ett Sverige där man var rädd för att förhäva sig eller vara för mycket i något avseende. Att svara "ett glas rött" är då helt följdriktigt om än osant. Sedan tycker ju jag att frågan vad man helst dricker är fullständigt meningslös om man inte sätter den i relation till var man befinner sig, vad man ska äta och hur varmt det är.

PS. Intervjuerna är för övrigt intressanta. Av andra skäl. DS.

1 kommentar:

Kritan sa...

På samma sätt svarar alla svenska män mellan 40-65 att de allra helst äter någon form av husmanskost. "Palt". "Hemlagade köttbullar". "Stekt strömming". "Rimmad oxbringa." Aldrig, aldrig att de hellre äter något komplicerat, nyttigt eller gud förbjude, utländskt.

Själv brukar jag svara "allt som är dyrt och drabbar skattebetalarna" på matfrågan samt "gärna ett glas knark", när det gäller dryck.