20 december 2006

Essentiell sajt

Tack vare Matälskaren får jag tips om en ny favoritsajt: faktoider.
Det slår mig att jag relativt ofta hör påståenden som måste räknas dit. Ibland försöker jag förklara varför påståendet är felaktigt. Med risk för att framstå som den besserwisser jag i själva verket är. Ibland håller jag käften. Varför har faktoiderna en sådan dragningskraft på så många? Varför ifrågasätts inte dessa påståenden där de valsar runt bland avslagna middagskonversationer? Lämlars självmord, humlor som inte kan flyga, det påstått höga sockerinnehållet i torra och utjästa viner. Med mera. Faktoiderna är intressanta som fenomen, typ som råttan-i-pizzan-historier. Men de fakta som de utger sig för att representera behövs inte. Tillvaron är tillräckligt intressant utan dem.

En av de drycker jag har svårast att fördra är Red Bull. Jag tycker att den smakar illa och den syntetiska doften som sprids när någon öppnar en burk kan nästan få mig ur fattningen. (Om man bortser från dryckens egenskaper kan man också tänka på reklamfilmerna och de evenemang av motorsportskaraktär som produkten sponsrar.) Gissa om faktoider sprids i marknadsföringen av denna föregivna energidryck!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rolig länk! Och intressant, på många sätt. Skall läsa mer och fundera vad fenomenet - respektive sajten - egentligen handlar om.

Anonym sa...

Jag håller helt med dig om Red Bull. Doften gör mig illamående. Helt motsatt verkan för mig alltså.