17 december 2006

I. Glöggpartaj i New Jersey II. Tsarskij Sad

I. När man har tagit sig igenom Holland-tunneln svänger man av i Hoboken, födelseort för Frank Sinatra bland andra. Därefter passerar man Hackensack Centrum och tar till vänster i närheten av hembygdsgården. Sedan genom villaområdet där det bara bor Volvokörande, lattedrickande liberaler, uppför backen i skogen tills man ser det finaste arkitektritade huset med uppblåsbar tomte (bilden) på verandan. Värdinnan tar emot, iförd snyggt svart. På väg hem är vd:n för ett företag som väntar förändringar. Jag överlämnar presenten som är en champagne från René Henri Coutier, inköpt på plats i Ambonnay, Kristi Himmelfärdshelgen i år. Fint smyckad med ett rosa presentsnöre och bild på undertecknad drickandes champagne. Och hälsar även på herrn i huset. På bardisken in till köket står olika sorters glögg, pepparkakor och annat. Några barn har med sig ett spel som går ut på att man så länge som möjligt ska hålla i ett handtag genom vilket det går elektriska stötar. Barnen vinner alltid över de vuxna. Jag blir den som håller längst av oss vuxna men förlorar likväl. Har barnen sämre utvecklade smärtreflexer som gör att de orkar hålla längre? För det är reflexen och inte smärtan som får mig att tappa greppet. I bokstavlig mening.
Det blir en mugg vinglögg och en mugg starkvinsglögg.
Ja snackar med en man som hanterar olika artister, flera namnkunniga sådana. En bransch som jag inte har någon koll på, så det är intressant. En annan gäst har hittat en smart nisch som det - grovt förenklat i min framställning - där det inte finns någon konkurrens än. Glögg blir det tre gånger om året för mig. Sedan har man mättat glögglängtan. Det blir helt enkelt för sött. Så första gången var i lördags i Belgien, andra gången på jobbet i onsdags och nu sista gången idag. Tack för trevligt partaj, H och M! Och tack för skjutsen, ni som körde mig.

II. Eftersom K och T snart sätter sig på ett tåg som ska ta dem över världens största kontinent och sedan blir borta nästan en månad föreslog T att vi skulle proväta den ryska restauranten Tsarskij Sad som ligger på Stora Nygatan 20 i Gamla Stan. Förrätterna är marinerade smörsoppar, surkål , honungsskivlingar och andra godsaker som jag inte kan uttyda från kvittot som jag har bredvid mig i skrivande stund. Vi beställer in tre glas kvass till dessa men får bara ett. Det är en härlig dryck som har de brända sockertonerna hos julmust och liknar svagdricka. Möjligen lite för söt för mig men det kan bero på glöggintaget tidigare under kvällen. Förrätterna är fräscha och bra. Bättre än varmrätterna som kommer in senare. jag och K äter kaninrullader med salami, gorgonzola, potatiskaka och en annan liknande kaka. Återigen dålig faktakoll av undertecknad. Jag hade räknat med att rätterna skulle finnas på sajten. T tar Stroganoff. Problemet med kaninrulladerna är bland annat paneringen som är alldeles för mäktig. De kokta grönsakerna i den lilla byttan är inte så roliga heller. Men förrätterna är som sagt värda promenaden. Nästa gång ska vi bara ta in sådana. Och till varmrätterna dricker vi en australisk rhôneparafras. McPherson Basilisk Viognier Marsanne som ni kan läsa om här. Den doftar av honung och har relativt låg syra. Finns inte på Systembolaget. Vi skiljs åt vid Zinkensdamm där jag ska köpa rågmjöl till mina surdegar. Jag önskar dem с новым годом! и счастливого пути!

6 kommentarer:

gudmundson sa...

Ang barn och sensoriska upplevelser:

Ja. När jag fick en brorson köpte jag en bok till den stolta fadern i present: egentligen en handbok för barnläkare, eller nåt slags kurslitteratur om barns utveckling.

I den konstaterades, vill jag minnas, att barn, iaf små barn, har begränsad känsel. Och det har väl hänt i både ett och två småbarnshem att ungen bränt sig på en platta där en äldre normalt hade ryckt bort sin hand.

Så det var nog ingen slump att du förlorade i elchocksspelet mot barnen.

Känns förresten inte som ett helt pk spel efter Abu Ghraib. Är du säker på att det var liberaler du var hemma hos och inte republikaner?

Hanna sa...

Kan man ladda ner det ryska alfabetet? Jag vill också kunna skriva på ryska! Och gärna på japanska också. Kan man hitta bokstäverna ngnstans på nätet?

Vinlusen sa...

På min Mac har man möjlighet att få fram alla möjliga teckensystem. Det borde gå på en PC också men jag vet just nu inte hur man gör. God Jul och Gott Nytt önskar jag dig, taxen och dina vänner!

Anonym sa...

En faktakoll på recensioner av Tsarskij Sad visar också att det är förrätterna och desserter som vinner superlativ.
Nästa gång - en blanding av kalla och varma förrätter och sedan direkt till det söta. Toppen.

Måste hävda det grovmalda rågmjölets förkrossande fördel i surdesgbröd. Det är något med bakterierna som frodas bättre i det grova. Fast då tvingas vi oftast att frångå val av KRAV-märkt mjöl - himla synd.

Anonym sa...

Bra val av rågmjöl! *tummenupp* :)

Lisa sa...

Jag har kollat upp det där med transporter av nyavärldenviner och de kommer så klart med båt. Hörmodligen ett bättre alternativ än med lastbil från södra Europa ...