14 juli 2007

Gnagarna tar över och en svenskjävel bekänner

Igår läste jag delar av China Daily på nätet. En av nyheterna handlade om en översvämmad sjö. I sjön fanns öar som härbärgerade "field mice". Jag har inget engelsk-svenskt lexikon med mig men en inte alltför vågad gissning är att det handlar om sorkar. Nåväl, sorkarnas hem blev översvämmat varför de simmade in till land. Tidningen påstår att det rör sig om två miljarder sorkar. Hur de fick fram denna siffra framgick inte. Sorkarna hotar nu omgivande grödor.
I det här jättelika landet - världens tredje största till ytan - drabbas just nu vissa delar av katastrofala regnväder med översvämningar, jordskred och som en följd därav hemlösa människor. Medan andra områden är torra som pergament.

Jag har blivit en gnällgubbe. När jag reste hit tänkte jag bara äta inhemsk mat, inte liera mig alltför mycket med wàiguórén och inte reta mig på invånarnas för mig ovanliga ovanor. Nu kommer jag på mig själv med att inför mina landsmän - vid middagen i Houhai igår kväll -, klaga på kaoset, snusket och bristen på "stil". Samt njuta av min tillflykt till européerna och med jämna mellanrum äta "västkäk". Jag suckar och snäser när fruktförsäljarna försöker sälja på mig de mest stötta bananerna istället för att skratta som jag gjorde tills för ett par veckor sedan. Att jag ger menande ögonkast när folk försöker trängas i kassakön och svär högt när bilisterna vägrar stanna vid övergångsställena samt himlar med ögonen när någon harklar sig och därefter spottar på gatan är andra symptom. Här trodde man sig vara fördomsfri. Tjena. Jag är en insulär svensk som tillfälligt tappat förmågan att bortse från olikheterna. Måtte det gå över snart.

Igår kväll på en takterrass - där jag australiska Y och hennes landsman D - var för ett par veckor sedan, beställde Viking nr 2 något som hette "lemon drink". Den stod uppräknad bland "Cocktails - drinks containing alcohol". Men drinken ifråga var alkoholfri. Vi ropade in servitrisen. "Är det någon alkohol i den här?". "Nej" sa hon "i den här och de här två, finns ingen alkohol". "Men det står ju här: 'drinks containing alcohol'! Betydelsen av den här engelska meningen är just " 'innehåller alkohol'-drinkar' Då kan ni ju inte servera dem utan." Min mandarinförmåga är korrelerad med min ilska. Positivt, dvs ju mer förbannad jag blir desto bättre blir den. W som i sitt välsignade tillstånd måste vara nykter är för övrigt imponerande snabb i sin språkutveckling med tanke på hur lite hon har läst. (Här en länk till hennes dagbok btw.) Nåväl, till sist gick de med på att sprita upp drinken ifråga. Jag och den hitreste ingenjören från Mariatorget hade klokt nog valt gin och tonic så vi slapp besväret. Baren är för övrigt behaglig. Man har bildmässig utsikt över sjön på ena sidan och en tennisbana på den andra. Så här års är kvällarna behagliga. Sedan gick vi till en annan bar längs strandpromenaden där det mest taffliga framträdandet jag sett på den här sidan roliga timmen pågick. Det var hitresta latinos som sjöng något som skulle vara playa-sensuellt till förinspelad musik. Utan någon som helst entusiasm. Klaviaturspelaren hade Kalle-Johansson-teknik. Man måste säga att det här landet just nu drar till sig en blandning av begåvningar och uppenbara losers. Mojiton var för övrigt bra. Eftersom jag var på väg att somna vid bordet blev kvällen tidig och jag sov ända till tio i morse.

Har pluggat hela dagen. Förutom när jag skajpade till L och J på ön i Finska viken. Jag och hon som jag delar lägenhet med pratar fortfarande inte med varandra.

Bilden: samma takterrass. En annan gång.

1 kommentar:

Anonym sa...

Är vi sams nu då?