18 juli 2009

2009:125 Och annars då?

Jag är i västra Sverige. Här regnar det jämt, när det inte är uppehåll vill säga. Jag överlever tack vare BiB, joggingrundor och reparationsprojekt. När jag inte krökar, joggar, river eller snickrar så bakar jag. Bråkar med släktingar, eller läser 30 år gamla Veckojournalen eller Malte Perssons "Edelcrantz förbindelser".

Ibland beger jag mig. Som förra fredagen då jag ruinerade mig på en enkel till Göteborg. Då drack jag ett glas Soellner grüner veltliner och ett glas Kuentz-bas riesling med en av mina alla så begåvade kusiner och hans sambo (som inte drack) på fejkasiaten Hello Monkey (eftersom hon är på det viset). Sedan såg jag och kusinen Eldkvarn. Men innan Eldkvarn så var det Sophie Zelmani. I pausen mellan Zelmani och bröderna Jonsson så drack vi en öl vid Trädgårns utomhusbar. En långhårig Göteborgare slog sig i slang med mig. Jag sade att jag var från Uppsala och att allt var "alla tajders". Var jag nu fick den antikverade frasen ifrån.


Eldkvarn var obegripligt bra. Jag älskar dem. Det är starka ord men vad annat än kärlek kan man kalla ett förhållningssätt som inte hänger upp sig på faktiska förhållanden. Eldkvarns musik är ju inte originell. Texterna - typ "vi satt på Rörstrandsgatan och drack rödvin" - är långt ifrån geniala. Plura har obelixfrisyr och Werner Modiggård har en obesvarad kärlek till körstämmor i falsett. Men låtarna går rakt in i mitt hjärta. Det är kärlek.

Igår begav jag mig igen. Till en annan begåvad kusin som bor i ett sommarstugeområde utanför sjön Mjörn. Hon bjöd på lax, quinoa och hemplockade bär. Alltså bär på tomten, läs blåbär, smultron och hallon. Sedan pratade vi till sent. Den goda smaken att bjuda på en Rioja från 2005 hade hon också.

Hon körde mig hem. Jag slängde ihop havreflarn till vattenföreningsmötet. Sedan hade vi mötet och efter det sov jag middag. Medan jag läppjade den obligatoriska aperitifrosén så ringde jag till Redaktörn. Som också befinner sig i den här duschade delen av Sverige och snart reser österut, dvs till New Jersey utanför Stockholm där han bor.
Nu jag vi ätit middag, druckit vin och spelat Blokus. Jag har också messat som en tokig, bland annat till Världsmästaren och på så sätt förstört hans romantiska tête a tête i Mattias Dahlgrens kantin på Grand Hôtel. Nu är det läggdags. Men först ska jag bara tipsa om några lågoddsiga viner som vi konsumerar här:

Les Fumées Blanches (vitt)
Roodeberg (rött)
Stork's tempranillo syrah (rosé)

Och just det, jag gillade Kristian Luuks sommarprogram. Bara så att ni vet.

Bilderna: 1. Bröderna Jonsson och Tony Thorén. Claes von Heijne och Werner Modiggård syns inte. Eftersom jag var beskänkt blev bilden suddig. Trädgårn, Göteborg 20090710

2. Bär från kusinens trädgård 20090716

Inga kommentarer: