29 juli 2009

2009:129 Luften är blå, människorna få

Jag borde ha badat. Värmen var påtaglig ett par timmar före lunch. När jag gick till glasigloon på Hornsbruksgatan för att befria värdarna från deras tomma vinpavor kände jag att min linnekavaj, min bomullsskjorta och mina jeans var mer kläder än stan krävde. Denna fortfarande somrigt sömniga stad där sunkhaken alltid tycks öppna för sina stammisar medan bättre näringsställen och vissa offentliga inrättningar har industrisemester. Så otidsenligt.

Hornsgatan var som vanligt sommartid ovanligt bilfri. Jag gick in på ett bankkontor och fyllde i en blankett eftersom jag är på väg att byta bank. För att straffa min nuvarande. Gick sedan ända till Hedengrens och suktade efter böcker - Norén, Houllebecq, etc - jag med mitt nuvarande inköpsstopp på allt som inte är mat/dryck, upplevelser eller gåvor till andra tvingas avstå från att skaffa. Retade mig på att Göran Hägg använder det föråldrade Wade-Gileska transkriptionssystemet och skriver Tao te ching i stället för pinyin dvs Dao de jing i sin tegelsten om vilka 1001 böcker man ska läsa innan man dör.

SpaceBabe väntade mig utanför Berns bistro. Snygg i mörkt och med de där Guccibrillorna som passar henne så bra. Vi bad personalen sänka musiken som störde utomhusdelen av serveringsutrymmet där vi bestämt oss för att sitta. Åt samma sej med spetskål, puylinser, skirat smör och dill. Och åt ett surdegsbaserat vetebröd med dessvärre bränd skorpa som gav det en obehaglig beska. Hon frågade om jag skulle ha vin till lunchen. Nej, vatten svarade jag. Jag tror inte att de otillräckligt kokta linserna var av puysorten. Fisken var vällagad men anrättningen lite fegsmakande. SpaceBabe beställde in citronklyftor som gjorde rätten rättvisa. Blågröna spyflugor kring borden gjorde att vi bestämde oss för att inte dricka kaffet på bistron bland stenströmsskjortorna, kalvläderportföljerna och club-blazrarna. Hon bjöd också, vilket jag tackar för!

På Sosta var det byst. Personalen av sorten som man omedelbart gillar. Vi drack varsin cappucino. Hon en utan koffein, jag en med. Vi stod ute. Sedan tittade vi in på några butiker mittemot. Ett par glamoröst silverglänsande högklackade provades men köptes inte.
Vi skildes vid Slussen och lovade varandra att inte vänta förlänge med karaoken.

Den tresiffriga bussen till New Jersey för att hälsa på Redaktörn. Solen stekte uteplatsen. Vi samtalade oavbrutet. Gick ner i vinkällaren för att se vad som skulle öppnas för kvällens grilltillställning. Redaktörns bror, svägerska och deras son skulle också komma. Samt Redaktörns hustru.
Handlade i Orminge centrum. Köpte den där rosén. Kom tillbaka till den vackra villan där jag svängde ihop en marinad till karrébitarna.

Nå, det här blir fasligt tjatigt. Idag tröttnade jag på den inställsamma blandning av jordgubbssaft och vaniljglass som stavas Storks Tower Tempranillo Shiraz. Inte en droppe mer i år! Detta kanske föranlett av någonting som jag läste i senaste Gourmet om inställsamma roséer. Jag är ju en ovanligt osjälvständig 44-åring så jag gör gärna andras åsikter till mina.

Xavier Châteauneuf-du-Pape 2007 drack vi till varmrätten. Allt är bra och avvägt i detta vin vars alkohol dock eldar tungan på mig. Det kände jag innan jag såg att det höll 15%. Alkoholen är inte heller ett med vinet vilket det annars brukar vara i Nya Världen-varianter av rhône-blandningar. Men ni kanske gillar det mer än jag.

Till jordgubbarna drack vi
Amfora Muscat d'Alexandrie som jag hade tröttnat på ett tag. Drack det regelbundet från början av 90-talet tills för några år sedan. Det var bra ikväll i alla fall.

Det var en varm och bra dag. Och nu har jag skrivit det. Som vanligt fick jag inte ner mina orediga tankar som tycktes ordnade på vägen från tunnelbanestationen till den här trivsamma lägenheten, tankarna om min egen tilltagande reaktionära inställning till allt, mitt eget och Sveriges gradvisa förfall och min brist på panik inför framtidsutsikterna. Jag borde ha badat.

Storks' Tower Tempranillo Shiraz 2008 (nr 2140), 58 kr
Xavier Châteauneuf-du-Pape 2007 (nr 6267), 199 kr
Amfora Muscat d'Alexandrie (nr 3100), 63 kr

2 kommentarer:

Space babe sa...

Vilken trevlig resumé av vår lunch! Särskilt det där om att jag var snygg. Hehe.

Drömmer fortf om de där silvriga skorna, men ... nej. Eller? Forts följer. Kanske. Om de finns kvar.

Jessica sa...

Du borde spacebabe :). Du har fötter för snygga skor. Köp dom för min andel högklackat också :)