6 januari 2012

2012:1 Välgörenhet


Det är trettondag, en helg som kanske egentligen skrivs med stort t. Jag vet inte och har inte för avsikt att ta reda på det heller. Nu finns här lite snö, kanske får den ligga kvar några timmar. Eller ännu hellre dagar. Den här vintern har aldrig blivit vinter och många är säkert glada över det. Det har ju inte varit någon halka, villaägare har sluppit skotta snö och inga sjok av det packade, frusna vattnet har rasat från taken i innerstan. Men det har varit mörkt.
Jag gillar det vita, det lyser upp. Om det får bli is på Trekanten kan jag dessutom ta på mig skridskorna och göra några varv.

Igår, på trettondagsafton, såg jag och kulturchefen Mannen från Le Havre. Det är en film som nästan är provocerande i sin tro på osjälviskhet och samarbete. Mer skriver jag inte. Mer än att jag blev väldigt upplyft av att se den. Och tror att ni som läser det här borde bli detsamma om ni såg den.

Efter filmen gick vi till den lilla krogen Loj som ligger i huset i början av parken där Katarina Bangata och Skånegatan strålar samman. Vi har försökt etablera den som vårt stamställe, oklart varför. Det är egentligen inget speciellt varken med vinet eller maten där. Jag åt en gräddig, lite översalt kött- och blomkålssoppa och drack en sådär skalbesk, grovhyvlad cabernet sauvignon som jag hade glömt existerade till. Men personalen är rar och det finns inga hipsters bland gästerna. Inte för att jag har något emot hipsters om nu någon trodde det.

Det chilenska vinet fick mig att längta efter något bättre. Vi gick hela vägen till Eriks vinbar vid Gondolen. Där var det stängt. Det fick bli 19 glas i gamla stan. Där var det öppet. Kulturchefen smakade ett rött vin som heter Dido. Det var korkdefekt, anmärkte jag. Krögaren höll med och öppnade en annan flaska, på den var det inget fel. Själv drack jag en riesling från Paul Blank. Och sedan fick vi varsitt glas av något biologiskt från Roussillon som fick mig att tänka på vita kronblad. Macabeo och chardonnay, sa krögaren.

2009 Dido. Montsant do

2009 Riesling Paul Blank. Alsace

2008 Le Ciste Domaine Laguerre. Roussillon

Inga kommentarer: