7 februari 2012

2012:9 Välsmakarna

Igår hade Munskänkarnas Stockholmssektion en smaktypsprovning. Det var alltså en provning med utgångspunkt från vilka smaktyper som finns; supersmakare, smakare och ickesmakare. Om det skulle jag kunna skriva lite mer egentligen men hinner inte nu i skarven mellan skrivbordslunchen och resten av arbetsdagen.
Vi provade fyra vita och fyra röda blint samtidigt som vi höll för näsan och utan att titta närmare på dem. Det senare för att vi inte skulle börja gissa. Kvar blir intrycken som syran, sötman, beskan och tanninerna ger. Någon sälta pratade vi inte om. Jag är känslig för alkohol och känner lätt när den halten är lite högre. Vilket den var i en rhônsk viognier som också utmärktes av låg syra och hög beska. De andra vita var en halvtorr riesling från mosel, en eko-chablis och Breuers Sauvage. De röda var en finbeaujolais, en bordeaux, en zinfandel och en nebbiolo. Några intryck: den totala avsaknaden av sötma hos chablisen var frapperande, kombinationen av hög syra och grova tanniner hos nebbiolon - i min mun - brutal, halvtorrheten hos den första rieslingen behaglig, syran hos den andra hård. Alkoholen i rhônevinet påtaglig.
När vi senare fick dofta på vinerna blev intrycken annorlunda. Jag lyckades då pricka att ett var från Bordeaux, dock utan att sätta rätt strand, och att ett var baserat på nebbiolo. När prövningsledaren, Birgitta Dalenstam Lindgren, frågade varför jag trodde det senare, alltså innan jag fick det bekräftat, svarade jag:
"För att jag känner igen den här kombinationen av hög syra, förhållandevis hög alkohol och obehagliga tanniner som hittills aldrig har lyckats övertyga mig."

Château Labadie är för övrigt en bra bordeaux som jag borde dricka oftare. 

Jag borde ha tagit upp, men glömde, frågan om hur man upplever äppelsyra jämfört med mjölkdito.

Zinfandeln vann en vinprovning som jag höll i för femton år sedan. Smaken förändras, igår tyckte jag att den var ointressant.

Halvtorr riesling ska man inte se ner på.

Jag är smakare vilket jag visste sedan tidigare.

Andra gången jag gissar på carignan när det är gamay.

Vinerna:

Reichsgraf von Kesselstatt Riesling (nr 75285), 119 kr
Chablis Domaine de la Boissonneuse (nr 5624), 159 kr
Domaines des Granges de Mirabel (nr 75150), 139 kr
Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899)

Domaine de la Grand' Cour Fleurie Clos de la Grand' Cour (nr 73318), 109 kr
Château Labadie (nr 3550), 139 kr
Fetzer Barrel Select Zinfandel (nr 6425), 125 kr
Langhe Nebbiolo Pio Cesare (nr 7306), 137 kr
Såhär såg inbjudan ut:

"Nyare forskning delar in oss i supersmakare, smakare och icke-smakare efter hur många smaklökar vi medfött har på tungan. Det påverkar hur vi upplever smaken av olika viner,
även om erfarenheter också spelar roll för vilka viner vi uppskattar eller ogillar. Av de fem
grundsmakerna är det sött och beskt vi tydligast är olika känsliga för.
Supersmakaren med sin stora smakkänslighet vill helst dricka viner som är lätta, inte för
alkoholstarka men gärna med liten restsötma medan icke-smakaren är svag för rejält kraftfulla
och sträva rödviner. Smakaren, som finns mittemellan på skalan, väljer helst torra, balanserade
och fruktiga viner.
Vid den här provningen smakar vi åtta väl valda viner för att kunna ge dig nyckeln till vilken
smaktyp du är. Vilka vinerna är håller vi hemligt så länge"

Inga kommentarer: