19 juni 2021

Krogarna på vägen som byter namn flera gånger del 5. Fredagen den tolfte juni 2021: El Patio

Jag har ännu sommaren 2018 i färskt minne. Värmerekord, vattningsförbud och skogsbränder. En dag med regn här i Skåne. En politiker som gjorde vad politiker gör: en politisk grej. I det här fallet av grillförbudet som sågs som en inskränkning av individers frihet. Det är det sämsta med mitt minne. Att det lagrar en massa dumheter också. Som jag hade mått bäst av att förtränga.

Nu är det 2021. Blir det en repris av 2018? När jag cyklade ner till stranden igår vid sjutiden var det redan lätt kvalmigt. Vattnet svalkade men den svalkan var bortcyklad när jag kom hem. Min lägenhet erbjuder fortfarande ett visst skydd mot hettan utomhus så att stanna inomhus är det bästa jag kan göra.

Trots det har jag ett uppdrag och det är att fortsätta äta på restaurangerna längs den här vägen. Vid åttatiden på kvällen går jag ut. Uteserveringen på Broderstugan Kök & Bar har inga lediga platser. Nu är det ju inte heller den jag ska testa eftersom jag var där för en vecka sedan utan ett näringsställe längre ner på gatan.

El Patio på Östra Förstadsgatan 26 har, enligt vänner, legat där i minst 20 år. Det är en uppgift som får stå overifierad. De här krogtesterna kommer inte innehålla faktauppgifter som prisklass, antal bord och liknande. Det åligger inte mig att skriva sådant som professionella matprovare har till uppgift att göra. Jag skriver något om mina intryck, om menyn och om det som jag äter och dricker.

Krogen är varken fullsatt eller tom. Det finns bord på trottoaren, vartannat är upptaget men eftersom det är svalare inne sätter jag mig där. I högtalarna spelas någon autotunad sävlig dansmusik på halvhög volym när jag kommer in, den ersätts senare under kvällen av smäktande ballader med spanska texter. 

På matsedeln finns två rätter under kategorin "Spansk och mexicansk": paella och fajitas rancheras. Annars är det grillat, ett par sallader och någon fiskrätt. Det vegetariska alternativet är grillade grönsaker med getost och rostade pumpakärnor. 

Jag frågar om de röda vinerna håller rumstemperatur. Svaret är jakande med tillägget att de vita är kalla. Fatöl serveras inte på grund av pandemin. Jag förstår det som att det är levereransproblem. Zlatopramen på flaska får det bli.

El Patio-burgaren av "malet hängmörad högrev" kommer med - ursäkta svengelskan - aioli, sallad, tomat, pickles, rödlök "cedarost" och pommes frites. Jag får välja om jag vill ha den blodig eller genomlagad. Det blir det senare.

Bra pommes frites kan jag nöjt konstatera efter de första tuggorna. Sälta och konsistens är på pricken. Den tandkrämsvita aiolin smakar som om den inhandlats på någon av de stora hamburgerkedjornas filialer och cheddarosten ser ut som den delar samma ursprung, dvs den är gul åt det orangea hållet. Köttet har grillsmak och är helt ok i fråga om saftighet och kryddning, brödet lite för sött.

El Patio är en krog som jag skulle gått till med den begränsade plånbok och den ringa materfarenhet som jag hade för trettio år sedan. Eller kanske i ett jobbsammanhang där någon annan stod för notan. 

Strax efter nio går jag ut i junihettan igen. Köper en glass på kiosken om hörnet och zappar mellan kanaler när jag kommer hem. Jag fastnar i ett program på Axess-teve om liberalism. 

 

Inga kommentarer: