”Till middag åt han en portion färdiglagad havsabbore med körvel från Monoprix Gourmet, och till den drack han en halvbra Valdepeñas”.*
Den här veckan har det snackats Houellebecq i public service, både i P1:s Vågen och TV2:s Babel. Med anledning av att den svenska översättningen av fransmannens senaste roman, på svenska betitlad "Refug" kommer ut i bokhandeln och att den filmatiserade "Elementarpartiklarna" går upp på biograferna. Nu får både film och roman rejäl säljskjuts. Jag kommer att läsa "Refug" och tycka att den är alldeles för lång och alldeles för tjatig. Jag kommer att se "Elementarpartiklarna" och tycka att Oskar Roehler skulle hållit fingrarna borta från romanen.
Den här veckan har det talats public service. Den nya kultur- och idrottsministern Cecilia Stegö-Chilò har underlåtit att betala licensavgiften under flera år. Ursäkterna klingar ihåligt. Jag tror att hon ursprungligen gjorde det av ideologiska skäl. Sammalunda har även nye migrationsministern Tobias Billström gjort. Och slagit veckans rekord i torftigt politikerspråk genom att två gånger i samma anförande använda uttrycket "konstatera att" om sitt eget licensbeteende. Jag kräks.
Den här veckan har Erik Ullenhag blivit ny partisekreterare i Folkpartiet. Hurra!
Den här veckan har public service-televisionen visat Wim Wenders "Den amerikanske vännen" från 1976 med Dennis Hopper och Bruno Ganz (bilden) i huvudrollerna. Jag tycker att den var magisk. Inte minst Hamburgs hamn och ljuset över Manhattan i slutscenen. Värt alla licenspengar. Nu återstår bara "Ripley's game"- som bygger på samma roman - av Highsmith-serien. TV2 lördag 2115.
Den här veckan träffade jag någon för andra gången på ett halvår. I ett förortscentrum. Längre hår nu. Samma skratt.
Den här veckan har jag upptäckt Borrelia-symtom ovanför höger knäveck. I morgon ringer jag farbror doktorn. Jag har förresten alldeles för mycket vin hemma. Skulle gärna dela med mig av det.
* Ur "Elementarpartiklarna" av Michel Houellebecq
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Jäpp, mycket bra. Och Hamburg är underskattat generellt.
Vinerna i Turkiet är inget vidare. Högsta betyg hittills är "möjligen ok". Och, de importerade vinerna här är verkligen dyra. Ett sextikronorsvin på Sytemet hemma kostar 100 kr här... Vilket relativt sätt är ännu dyrare om man använder ett vedertaget index som baklavapriset t ex.
Frågor till herr Lus: Varför är det så svårt att göra goda viner i Grekland och Turkiet? Och, lägger Turkiet på en massa skatt på viner från EU och USA, tro? Eller?
Det funkar inte att dricka Raki till allt, se.
Jag skulle gärna vilja ha Bittermittens chefsideologs syn på licensskolkarna. Är det OK - i en demokrati - att vägra följa lagen, bara för att man inte tycker att det är OK?
Kritan, det är traditioner,snålhet och ohygien som skapar dåliga viner, inget annat. Ja Turkiet strafftullar säkert EU på samma sätt som vi strafftullar alla dem oss utanför äro.
T.B.F.K.A.E.M, licensskolk är snålt och korkat och ska straffas på det sätt som lagen föreskriver. Om man vill hävda att det är ett sätt att utöva civil olydnad får man försöka fortsätta att hävda det med en druckens envishet även från statsrådsposten. Så får man åtminstone lite trovärdighet när man faller. Nej, kulturministern är redan historia. Hennes keffa brist på förklaringar på Timbrobeteendet gjorde att Reinfeldt inte kunde ha henne kvar. Hon blev en belastning.
"Kritan, det är traditioner,snålhet och ohygien som skapar dåliga viner, inget annat."
Så varför bry sig om klimatfrågan?
Att producera bra viner behöver inte betyda att man bidrar till klimatförändringar. En tradition är att använda naturkork. Hur miljövänligt är det?
Det var inte så jag menade. Det var mer än undran om inte klimatet kan ha ett finger med i spelet vid vintillverkning. För att vara tydlig; skulle det kunna vara tänkbart att den omvittnat generösa Señorita Estrella Vinotinto, tillhörande en släkt med vintillverkartraditioner sedan bronsåldern, och själv ivrig druvpressare redan i Kindergarten, trots en hygien i världsklass, skulle kunna ha problem att göra hyggligt vin i, låt säga, Antarktis?
Skicka en kommentar