2 mars 2007

Fredagsnoteringar och förra lördagen

Nu är klockan 20 minuter över åtta. Gommen och tungan är fortfarande småsträva efter det lilla glaset Casa Girelli Virtuoso Syrah som jag druckit på kvarterskrogen. Ikväll var stället knökat. Volymen över det acceptabla. Nästa fredag ska vi gå till Haggis Inn på Heleneborgsgatan i stället. Det är så typiskt att jag i stället för att läsa om befolkningspolitik och genus i Kina sätter mig ner vid kraftboken och knattrar på. Tillbaks till kvarterskrogen där Vassa Eggen, V, ickebloggande K, T, tbfkaem, Redaktörn, K och jag försökte föra samtal. Tribeli-borna M och M som ska bjuda mig på middag i morgon var också där. Innan jag reser härifrån ska jag demonstrera korkdefekten för K. Vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga. Men om man köper något vitt från Grekland tror jag att man är hemma. Fick dessutom reda på något som jag inte kan berätta om. Om något helt annat. På väg från J&B såg jag en Fisksätrabo och Penny Lane(?) i grymt snygg frisyr. (Frågetecken eftersom jag bara träffat henne en gång. Då hade hon svart page. Också fint.) I tunnelbanans pressbyrå köpte jag senaste Gourmet som jag snabbögnade mellan Hornstull och slussen. Medarbetarna har numera ansikten. Vet inte vad jag ska tycka om det. Det är nog bra. Helt klart positivt är i alla fall att vinflaskor numera finns på bild i den delen av magasinet där släppen testas. Så att man kan bli törstig. Ska läsa produkten senare. Efter papprena om den kinesiska befolkningspolitiken och genusen. Och surdegsutfordringen. Det blir inget Snotty i kväll.

Jag ordnade en privatprovning i New Jersey förra lördagen med anledning av Redaktörns födelsedag. Vi skippade protokoll och lät associationerna styra men temat var syra. Tre vita viner med olika klockslag på urtavlan för syra i Systembolagets diagram provades. (Varför kan de inte skriva pH?) Med dessa viner var det också så att stigande sötma motsvarades av en avtagande syra. Det var egentligen inga ovanliga viner, förutom den elsassiska auxerroisen - en tillfällig gäst i sortimentet, som dracks. Vi var amatörer allihop, som vanligt fälldes de mest precisa doftomdömena av damer i sällskapet. Som vanligt i amatörsammanhang måste jag tillägga. Jästigheten hos Sancerre noterades av exempelvis av Å. Auxerroisen valdes endast för att den hade så låg syra. Dessvärre hade den toner av utgången parfym i doften och Red Bull. Inte prisvärt. De skingrades med tiden och en mer dräglig honungslukt infann sig. Gewurzen som kloke Kritan satte, kanske på grund av att jag bedrivit en sådan hätsk gewurztraminerkampanj i det hushållet, gillades inte så mycket av H. Hon föredrar den relativt kraftiga syran i sancerren. Rosor, litchi och något mer droppades när vi provade gewurztraminern. Ett skäl till att jag inte hade valt ovanliga viner är att jag vill att de som provar ska ha möjlighet att återvända till dem.
Till förrätten som var en caesarsallad drack vi en bourgogne. Oxfilén med potatisgratäng och Leilas sås - som ska innehålla "en god olivolja" - ackompanjerades av en rioja. En rioja som har gjort bättre ifrån sig nödgas jag säga. Det var mitt förslag, nämligen. Ville inte förstöra stämningen med att påpeka det. Den hade en ogin syra, kändes långt ifrån mogen och liknade inte alls det jag mindes från allhelgonahelgen. Kan det vara så att nu, när rioja har börjat återta positionerna, börjar vissa producenter slarva med druvurvalet igen? Hoppas inte. Vi drack flera flaskor så det kan inte skyllas på en tillfällighet. För övrigt hade H dukat vackert med vita ranunkler.
Till stan fick jag skjuts tillsammans med resten av gästerna av L. Som vanligt var jag fräsch och pigg när jag dagen efter vaknade.

Med avtagande syra neråt:

Sancerre Les Pierris (nr 2259), 129 kr

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2005 (nr 5244), 86 kr


Auxerrois K 2003 (nr 99253), 169 kr


Till middagen:

Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve (nr 5621), 93 kr

Conde de Valdemar Reserva (nr 7512), 96 kr

Jo, och så prövade vi en palo cortado också. Lite off-topic men ack så god:

Palo Cortado Península Solera Reserva (nr 8233), 119 kr


Om ni vill lära er om vin kan ni läsa vinrankan i stället. Hon är så gott som proffs.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller inte med om att jag är "icke-bloggande". K

Vinlusen sa...

Nej, ickebloggande K avsåg inte dig utan en annan person med initialen K som också var närvarande tillsammans med sin sambo T. Ledsen om jag uttrycker mig slarvigt! Hade du trevligt resten av kvällen förresten?