12 mars 2007

White Guide 2007

En djävligt ful balongvisp vrider sig kring sin axel mot en rödlöksrosamönstrad bakgrund när kandidaterna till olika pris räknas upp i den powerpointpresentation som vitsmokingklädda Per Sinding-Larsen håller i. Veronica Maggio framträder för zinfandel-zonkade matjournalister, hangarounds som undertecknad och branschmänniskor. Tre glas i snabb följd hinner jag med. Det börjar med brödiga Roederer. Fortsätter med Breuers vilding till riesling - nu bättre än på länge - och går till Clines aladdinask av mjölkchoklad, vanilj och söta klarbär. Det bjuds även mat. Sushi åt jag till lunch så den struntar jag i. Ostron är jag inte på humör för. L bloggar i realtid. Jag måste ha tappat min uppmärksamhet för halvvägs in i motiveringarna till utdelningarna har jag glömt både prisklass och föregående mening. Men de låter ungefär likadant: "För att de har innoverat och tagit den svenska gastronomin till nya outforskade astronomiska rymder", eller något i den stilen.
Kulturministern iförd läderbyxor, vit jacka och några glas vin delar hursomhelst ut det nyinstiftade priset till El Bullis Ferran Adrià - 2000-talets starkast lysande stjärna på den gastronomiska innovationshimlen, tillika en kortväxt man som utstrålar ett barns nyfikenhet och öppenhet inför världen. Han delar med hjälp av tolk sin vision/filosofi med oss i publiken.
Läs om priserna här.
Tre glas är tillräckligt för att jag ska våga slå mig i slang med Leif Pagrotsky, förre kulturministern. Jag vill veta vad han och Lou Reed drack under Hultsfredsfestivalen. Han minns det inte. Men han känner till min blogg! Vi hinner också som hastigast tala om Kina. Sedan kommer Inger Grimlund förbi och gör reklam för sin senaste idé, se under vinlistan nedan. En bra idé tycker jag som ofta äter ensam på krogen. Veronica Maggio framför ytterligare två låtar. Jag tar ett sista glas Breuer.
Sedan snackar jag lite Österrike - Villi Opitz, grüner veltliner - och lite Italien - Fonterutoli - med P1. Det var ju trots allt den gode K som öppnade min näsa och gom för grüner veltliner för fyra och ett halvt år sen.
I garderoben överhör jag en smördiskussion. En man säger att det inte behövs olika smörsorter. Han har minsann lagat med en sorts smör sedan gengasbilarna trafikerade landets vägar. Han har aldrig använt margarin "som kräver bensen" för sin framställning. Samme man säger att en "ung tjej" inte ska tycka en massa utan att veta något. Ja, själv har jag alltid undrat varför det ska finnas andra matoljor än den majsbaserade Mazola.
När lokalen har tömts på folk går vi till Prinsen där J och M redan sitter. Jag och V äter långsamlagad oxsvans med en duxell som dopats med alldeles för mycket tryffelolja. Men själva oxsvansen är mör som ingenting annat. Ovanpå den ligger lite gremolatafnas. Alldeles för lite. Andreas som brinner för kött berättar om sina styckningar, om östgötaekhagarnas patanegra-nassar och dörrpostkorvarna i Vasastan. Han och Alice äter silltallrik. Jag dricker chianti classico som lider av brett. Och fortsätter med banyuls som inte lider av någonting. Alice äter en monstertårta. M som är där skriver tydligen krönikor i en gratistidning får jag veta senare. Det är för övrigt den gratistidning som jag tidigare vinspalter dissade spalterna i. Jag, V och Alice tar samma buss mot Sofia. Jag tittar in på Snotty som är så gott som folktomt. Därinne luktar det gammalt stekfett. Dricker ingenting utan går raka vägen mot hemmet. Utanför Pet Sounds stöter jag ihop med Mange G som jobbar på Riksbanken. Byter några ord med honom och går sedan hem för att rapportera. Till tonerna av emothörda Tracey Thorn. Nästa måndag ska jobbet bjuda mig på restaurant. Det får bli F12.

Inlägget skapades i samarbete med:

Louis Roederer Brut Premier (nr 7602), 329 kr

Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899), 106 kr


Cline Zinfandel (nr 22283), 87 kr


Montesecondo - 04 Chianti Classico


Banyuls Domaine du Mas Blanc Cuvée Dr Andrée Parci


Inger Grimlunds senaste idé:

"Hallå i mediabruset!
Här är det föreningen Låt Måltiden Blomma som vill påkalla din uppmärksamhet!
Vi har en bra ide till Dig och några av Dina seriösa kollegor, SAMBORD har vi kallat den. Bakgrunden är att många av oss i dag gärna vill gå på lokal men drar sig for art gå ut ensam. Världen ar full av hungriga singlar och ensamma vandrare som längtar efter sällskap vid matbordet.
Alltså; till en- början har vi tänkt samla ett tjugotal restauranger i projektet. Bara de bästa - inte de dyraste, inte de snobbigaste utan just det som är bäst på att ge gästen det den vill ha. Trevlig miljö, service, bra mat och en vardagsupplevelse som värmer.
Vi tänker oss en samlad marknadsföring med hjälp av radio och TV. Press och mun-mot-mun-metoden.
Redan har vi fått stort intresse från våra goda mediakontakter.

På dörren ska sitta en logga som berättar - här har vi Sambord - Välkomna! Och i lokalen finns sedan en bordspratare eller dylikt som visar "var bordet ska stå". Vi tror på en öppnare krogmiljö för samvaro och trivsel, även för singlar av alla slag.

Vi hoppas Du och din restaurang vill vara med! Svar till Inger Grimlund. Te! 08: 766 29 35 E-mail: Inger.grimlund@comhem.se Märk brevet Sambord.
Hoppas du är med oss i Låt Måltiden Blomma. Se också var hemsida www.latmaltidenblomma.se"

7 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Jag var inte så impad av F12 när jag var där förra året.

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Åhåå, så Paggan läser din blogg. Imponerande. Som ensamstående så gillar jag också tanken på Sambord.

Kritan sa...

Vi vet väl inte om han läser den, just. Han känner till den. Som jag känner till Guns and ammo, kanske. Och jag är inte avundsjuk.

Nu råkar jag veta att Vinlusen stod bredvid en synbarligen påstruken Pagrotsky i ett gathörn i NYC, på nyåret 1999. Det föll inte herr Vinlus in att fråga vad fd statsrådet druckit den gången?

Lisa sa...

Han läste högt för mig ur Vinlusens blogg igår när vi talade i telefon faktiskt. Och skrattade.
Ja, det är sant.

Kritan sa...

Jo, jo, kanske det och visserlige; men hur ofta händer det inte att en aprak Pagrotsky ringer mitt i natten och läser högt ur framslumpade bloggar?

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Och när jag pratade med Carl Bildt i telefon igår, så läste han högt ur Kritans blogg, och hummade instämmande.

Anonym sa...

Vilken bra idé Inger Grimlund har. Sambord, det är ju perfekt. Minns bara från min tid som kringresande arbetare att man ofta fick sällskap vid middagsbordet i hotellets restaurang, utan att man ville det. Av andra kringresande som trodde att man ville ha sällskap hela natten sedan. Men jag tycker ändå att Sambord är en bra grej!