6 mars 2010

2010:13 Ymnighetshornstull

Den här helgen inleddes med bubbel från Chile på Ramblas som är en tapaskrog i Hornstull. Jag ville fira en framgång och det var bestämt att fredagen skulle inledas på stället. Det var M som hade föreslagit att vi skulle ses där. Sedan kom Norge-hemvändaren och en trevlig arkeolog som hette K. (Jag, M och K var på samma nyårsfest för 12 år sedan, visade det sig.) Vi åt tapas och delade en El Coto. Det föll sig naturligt att sedan fortsätta till Judit & Bertil där det blev Cosme Rouge som är en Côtes-du-Rhône. Lite småkärv sådär. På en skärm inne på krogen visades föga insmickrande bilder från vad jag tror var en personalfest i skärgården. Röda ögon, blurriga blickar och kroppsspråk som signalerar att bilen får stå. En typ av bilder som möjligen gör sig i privata sammanhang. Nå, med på några av bilderna fanns Andreas och Pelle som drev stället för ett par år sedan. Det känns vemodigt att de inte finns på plats längre. Plattvändaren hade känslar för musik. K föreslog efterfest. Där turades vi om att spela låtar från youtube. Detta för att K varken har en fungerande ljudanläggning eller Spotify. Hon ska få ett konto av mig vad det lider. Vi drack även lite av Takis Soldatos' kioskvältare Mauro.
Jag promenerade hem ett par timmar efter midnatt.
Kusinen E och hans sambo A blev föräldrar i september i fjol. Igår döptes pojken. Efter dopet var det samling i deras lägenhet vid Hälsingehöjden. Trevliga återseenden. Crémant de Bourgogne, Côtes-du-Rhône. En god kall blomkålssoppa. Bland annat.
L hade bjudit mig på middag. Trodde jag. När jag dök upp vid 18 såg hon ut som ett frågetecken. Men hon gillade läget och bjöd på en fantastisk robbiola med mandarinhonung och en valnötsbladslindad pecorino som inte heller skämdes för sig. Jag hade med mig en flaska av den där rieslingen som jag för några veckor sedan tyckte doftade CO(NH2)2. Det gjorde den inte igår. Tim Adams har gjort en semillon som är kraftigt ekad. På ett bra sätt. Den gjorde sig också bra till ostarna.
Idag gjorde jag fyra varv runt Trekanten. Isen var sämre än någonsin men solen sken och jag blev riktigt varm av skrinnandet. När jag kom hem såg jag att L hade mejlat och bjudit in på middag i kväll. Där blev det rökt ren med äggstanning och pepparrot och en ljuvlig lammgryta med färsk koriander, yogurt och kamut-vete vid sidan om. Tim Adams' semillon till förrätten och så hade jag med mig en sensationellt bra crôzes-hermitage till varmrätten. Domaine des Entrefaux heter den och den finns kanske fortfarande på ett systembolag nära dig. 100% syrah, påtagliga tanniner och en koleaktig malolaktisk fermentation som förnimms mellan tunga och gom i den långa eftersmaken. Lingon, sade L. Det gjorde hon rätt i.

Cono Sur Brut (nr 6894)
El Coto Crianza (nr 12670)
Saint Cosme Rouge 2008 (nr 88908)
Mauro Primitivo (nr 32364)
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688)
Côtes-du-Rhône (nr 6018)
Comtes d'Isenbourg Riesling Grand Cru
Tim Adams Semillon 2008 (nr 95937)
Crozes-Hermitage 2008 (nr 2223)

3 kommentarer:

Space babe sa...

Kära Vinlusen. Igår drack jag en tysk pinot noir som hette Binz Bratt. Jag tyckte den luktade jättemkt svavel och inte var särskilt god.

De andra kände ingen svaveldoft och tyckte vinet var gott. Har jag fel på mitt luktsinne?

Vinlusen sa...

Space babe, du har naturligtvis rätt, de andra har fel. Det är därför du ska vara med i en vincirkel!

Space babe sa...

Tack! Så skönt med någon med gedigna kunskaper om viner _och_ sina medmänniskor.