28 mars 2010

2010:18 Den inbillade sjuke

Pressade det inte över bröstet? Gick det inte något slags diffus smärta ut till vänster? Och känseln i vänster hand som emellanåt försvann, vad berodde det på? Jag ringde sjukvårdsupplysningen. De rekommenderade mig att ta kontakt med vårdcentralen. Jag hamnade hos en telefonsvarare som upplyste mig om att jag kunde ringa under telefontid. Kom fredagen och jag gjorde det. Vid niotiden ringde vårdcentralen upp. Jag skulle komma in vid 3 för en akutkoll.

Läkaren undersökte mina händer och förklarade att det var tre nerver som kontrollerade dem. Han kunde inte se att det var något fel med någon av dem. Däremot trodde han att mitt sätt att göra armhävningar kunde vara orsaken till att känseln försvann. Han rekommenderade mig att köpa ett slags handtag som man sätter i golvet och håller i när man häver sig.
Jag fick också andas djupt medan han lyssnade på lungorna med stetoskopet. Inget fel där heller. Slutligen togs ett EKG som inte visade något annat än att jag har ett friskt hjärta. Ett blodprov visade lite låga värden i ett avseende men det kunde bero på en annalkande virusinfektion.

Jag kom hem och gick genast och lade mig. Under helgen har jag varit sjuk, det där viruset kom till sist. Har legat och läst en i vissa avseenden för mig alldeles för våldsam roman, The Power of the Dog av Don Winslow. En bokhandel här i Liljeholmens galleria skulle stänga och sålde därför alla böcker till halva priset. Bland dessa fanns den omnämnda. Eftersom James Ellroy hade rekommenderat den tänkte jag att den kunde vara läsvärd.

Förra söndagen läste jag om Ciudad Juarez i Mexico i DN. En stad som präglats av våldsamheter bland annat mellan rivaliserande gäng som vill ha ensamrätt på narkotikahanteringen. Våldsamheter som inte sällan lett till att människor som inte haft med narkotikan att göra, oavsiktligen dödats. Jag läser och tänker på de här i Stockholm som drar i sig en lina då och då. Och undrar hur de tänker eller inte tänker.

Förutom diverse hälsorisker och det faktum att bruket i Sverige sedan 18 år är kriminellt så är bristen på KRAV- och Rättvisemärkning av produkterna tillräckliga argument för mig mot att knarka. (Om jag händelsevis inte skulle ha uttryckt det klart.)

The Power of The Dog
handlar bland annat om narkotikans väg från Sydamerika genom Mellanamerika och in i USA. Och allt våld, all död som hanteringen för med sig. Men till skillnad från Ellroy som i och för sig mästerligt skildrar korruption och rättsröta men utan att egentligen ha synpunkter på den politik eller brist på politik som ger upphov till eller fritt spelrum åt den så finns det hos Winslow en vrede över den förda politiken, ett engagemang på ett annat sätt. Det, bland annat, gör The Power of The Dog, läsvärd. Det finns en massa klichéer i den också, det kommer du att märka om du läser den.

Den här bloggen ska ha någon anknytning till vin, det är ett krav för att jag ska få skriva. Förra lördagen var jag hemma hos M på herrmiddag. Vi var fyra stycken och det började med en opretentiös vinprovning på temat Tour de France. Det blev ett vitt, tre röda och ett sött rött. Det var inga gratisviner, två av dem stack ut mer än de andra (fetstilta nedan).

Det första är från Loire gjort på chenin blanc och från en appellation som heter Savennières. Det finns krav på att avkastningen inte ska bli för hög. Det gör att vinerna blir koncentrerade. Jag tycker att det är mästerligt, dessutom öppnar det sig med tiden i glaset. Okej det kostar 240 kr men, ja ni vet vad jag tycker om bib-ar...

Det andra är en bordeaux från Pomerol och 2006. Experterna säger att det går att dricka nu och jag håller med. Inte heller det är ett vin för snåljåpar, 249 kronor kostar det.

Sedan dess har jag haft vit vecka, i morgon ska jag dricka bourgogne!

Nu är det läggdags.

Les Vieux Clos 2007 (nr 94085)
Bourgogne Cuvée Margot (nr 5447)
Château de Valois 2006 (nr 3843)
Xavier Châteauneuf-du-Pape 2007 (nr 6267)
Domaine Pouderoux Grande Réserve (nr 8413)

Inga kommentarer: