13 november 2005

Nördfredag

Rättelse: det var inte varmrökt lax jag åt, det var tydligen sockersaltad dito. Kallas inte det för gravad? Hursomhelst, sojan var nog boven trots allt. Här kommer hela vinlistan för kvällen:
Fleur du Cap Unfiltered Sauvignon blanc, Viognier, Semillon m fl (dracks under matlagningen)

Baigorri Blanco Fermentado En Barrica - ett vin så coolt att man inte kan köpa det i Sverige. Småslattar som fanns kvar från föregående kväll vilket gjorde att det kändes platt med obehagligt parfymliknande överekning. (Inte helt olikt Jean Léons abomination till Chardonnay eller Snoqualmies dito.) Men jag har från säker källa att det är väldigt bra i nyöppnad flaska. (Också under matlagningen).

Kloster Eberbach Kabinett 2004. Det tycks inte spela någon större roll hur mycket vinskribenterna skriver upp riesling. Den som haft revolterande mage orsakad av för mycket Liebfraumilch på studentfesten är svår att övertyga om druvans storhet. Vilket är bra för oss eftersom många av vinerna är tillgängliga och prisvärda. Som jag skrev passade det inte till sojan. Annars är det typiskt för en ung och bra riesling. Mycket syra, en del restsötma och medelfylligt. I doften finns lite honung, fräscha citrusfrukter och mineral. Halvtorrt utan att upplevas som sött. (Till laxen).

Brolio. Välgjord Chianti Classico från Barone Ricasoli. För att vara en CC inte särskilt framträdande körsbär i doften. Jag tyckte snarare att vinet var rhône-aktigt. Ska tilläggas att min sensorisk-analytiska förmåga inte var på topp när vinet dracks. (Till kycklinghjärtan).

Inga kommentarer: