23 januari 2006

Nu är Munskänkarnas vårprogram spikat

Om man vill lära sig grunderna i vinprovning, få tillfälle att bland annat dricka monstershirazer eller bara prova viner under ordnade former, ska man gå med i Munskänkarna. Jag har varit medlem i två år och genomfört ett-betygskursen och druvditon. Båda har ägt rum i Stockholms vinkällare på Döbelnsgatan som är en perfekt miljö för vinprovning eftersom det är under jord och tyst. Risken att man ska störas av buller eller synintryck är minimal. De kursledare jag har haft har varit noggranna och kunniga. Att vara enskild medlem kostar 330 kr per år medan par av någon för mig outgrundlig anledning betalar mindre per skalle. (Som om enpersonshushåll eller enastående föräldrar inte är tillräckligt diskriminerade. Läs gärna den här apropå det.)
Man får tidningen Munskänken där man kan läsa recensioner av bolagets månadssläpp och artiklar om exempelvis vindistrikt och vintillverkning. Därtill får man tidningen Aperitif som erbjöd intressant läsning när Magnus Waern testade månadsnyheterna. Sedan han bytte jobb saknar publikationen regelbundna vintester. Nu är det mer av en branschtidning med mingelbilder och nyheter från vin-, sprit- och chokladbranschen. Det finns alltid whiskyartiklar för den som är intresserad. Och cigarettannonser (!).

Medlemmar i Munskänkarnas Stockholmssektion kan i vår bland annat prova följande:
* Bourgogne
* Grenache
* Mosel
* Spanska Ultras

Om ni vill veta mer ska ni bli medlemmar.

Bilden föreställer en så kallad tastevin. En i vinprovningssammanhang ganska värdelös, om än dekorativ, pryl.

2 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Förlåt en okunnig, men vad är Grenache? =)
Vill också veta vad boken hette som du pratade om i fredags.

Vinlusen sa...

Grenache är en av världens mest odlade varietaler dvs druvsorter. Den ingår bland annat i Châteauneuf-du-pape och i andra viner i Rhône-området. Den vanligaste är grenache noir, men även grenache gris förekommer. Den senare ofta tillsammans med den förra i naturligt söta viner från södra Frankrike (Banyuls m fl). I Spanien heter de garnacha tinta resp garnacha blanca. Odlas även flitigt i Australien.
Boken heter "I skuggan av ett brott" och är författad av Helena Henschen.