7 augusti 2008

26. Tisdagkväll i New Jersey

Det hände i tisdags. Redaktörn som bor i New Jersey hämtade upp mig här i Jersey City och så for vi förbi livsmedelsbutiken i Newark där vi provianterade nötdelar, grönsaker och en morbier. När vi hade kommit fram till villan började jag laga maten. Jag grillade paprikor, stekte entécôterna och sköljde senapskålen. Till köttbitarna körde vi påsbea, men inte pulvervarianten. Inte heller Lallerstedts, som jag tidigare samma dag hade sett krängas på ICA Maxi i Hoboken. (Hur ICA Maxi nu tror att man kan kränga något genom att låta det stå framme med öppet lock i ett obemannat provsmakningsstånd medan såsglansigheten blir alltmer opak.)
Jag skrev att vi skulle inviga Redaktörns vinkyl. Det var inte sant. Vad vi gjorde innan vi åt var att gå igenom vinkällaren. I egenskap av självutnämnd auktoritet föreslog jag vilka buteljer som skulle magasineras respektive mundigas. Det visade sig att de flesta var av den senare kategorin. De hade några bordeauxer som jag anbeföll lagring av. Men, som sagt, alla stilla vitingar och merparten av de röda bör konsumeras snart.
Redaktörn med hustru har den goda smaken att gilla Yalumba Grenache så av den hade de en kartong. När Redaktörn fyllde jämnt och jag var dum nog att befinna mig i Peking, fick han en klase amaronepavor av sina vänner. Det visade sig att det fanns tripletter av Amarone Classico från 2005. Vi bestämde oss för att dricka den fruktiga rhônedruvan från andra sidan jordklotet till varmrätten och sedan dela de halvtorkade valpolicelladruvorna från Veneto till osten.
En Sverigesommar är inte komplett utan Allsång på Skansen så vi såg på den sista omgången. Det där är inte sant. Jag kan klara en Sverigesommar utan Allsång på Skansen men det var ovanligt bra artister i tisdagens. Divine, Gunilla Backman, Benny Andersson och Helen Sjöholm på scen. Framför teven åt vi morbier. Sedan pratade vi till midnatt medan jag botaniserade fritt i den digra plattsamlingen. Naturligtvis blev det ett spår från Magic av delstatens stolthet. Magic är ju sommarens platta för mig. Trots att den kom i fjol.
Tack Redaktörn med hustru!

Yalumba Bush Vine Grenache (nr 16413), 99 kr


Amarone Classico (nr 12363), 174 kr

Inga kommentarer: