17 januari 2009

2009:11 Jag ser på film

Brideshead Revisited (2008) är en film för ytliga som vill njuta av miljöerna, kläderna och etiketten bland uppkomlingar och brittisk katolsk aristokrati under första halvan av det förra seklet, skulle man kunna säga om man led brist på förstånd. 

Brideshead revisited är inte en film för de som är för ytliga för att kunna se förbi miljöerna, kläderna och etiketten bland uppkomlingar och katolsk brittisk aristokrati under första halvan av förra seklet och därigenom missar denna berättelse om ambitioner, kärlekar och livslögner. 

Jag tycker att fjolårsversionen, som var teveserie på 80-talet och bygger på en roman av Evelyn Waugh som jag inte har läst, är, om inte lika magnifik som teveserien, så i allafall strålande.

Förutom den fanatiska isdrottningen Lady Marchmain, fenomenalt spelad av Emma Thompson, och Lady Marchmains före detta make, spelad av den sjungande detektiven Michael Gambon så utgjordes den centrala kärlekstriangeln av skådespelare jag inte sett tidigare: Charles Ryder gjordes av Matthew Goode, Sebastian Flyte av Ben Whishaw och hans syster Julia av Hayley Atwell. Alla utmärkta. Julian Jarrold heter regissören. Av honom har jag inte sett något tidigare men skulle gärna se mer framöver. 
Jag har blivit så förbannat sentimental så jag tårades flera gånger. Brideshead Revisited får 7 kinesiska nyårssmällare av 10 av mig.

Nu är jag för trött för att skriva om den andra filmen jag såg denna händelselösa lördag.

Inga kommentarer: