8 juni 2009

2009:107 Jag lärde mig ordet för skatt idag,

skatten på import av vin till det här landet är 45%, något som fick mig och min lärare, som jag kommer att sakna när jag flyttar härifrån, att diskutera handelshinder nyss på lektionen. Jag har däremot redan glömt ordet för handelshinder. Vad min lärare heter kommer jag inte att glömma. Min lärare heter rund i förnamn, det har jag berättat förut. Men det är inte vilket rund som helst utan det är tecknet 圆 som ingår i att återförenas, tuányuán, 团圆. Och det var det ordet hennes föräldrar tänkte på när de gav henne namnet.

Alla läroböcker i kinesiska har minst ett kapitel som handlar om det kinesiska nyåret, den viktigaste högtiden i landet, helgen då familjerna återförenas. Det gör även boken som jag använder mig av för att förbereda mig för HSK. HSK är ett slags standardprov i språket som visar vilken nivå man har uppnått.

Det regnade så mycket i morse när jag intervjuade några människor på stan i att min mobiltelefon gick sönder. Jag har en reservtelefon som jag kan använda men programmet Pleco fungerar inte på den. Ingen ordbok längre alltså.

Jag stannar här till den åttonde juli. Arbetar till den 30:e juni. Den sista veckan tänkte jag resa runt lite. Har en bekant i Suzhou som jag planerar att träffa. Jag får besök från Sverige också.

Skatt heter för övrigt 税, shuì.

2 kommentarer:

Anna S sa...

Vad bra det låter att olika beslut är fattade. Det värsta läget är när man fastnar i steget. Då har man varken riktning eller balans. Så tycker i alla fall jag att det är.

Anna S sa...

PS: K och jag tycker att du ska vara med i den stora kören i höst. Det är Mozarts Requiem som väntar på att bli sjunget av oss.