20 februari 2006

Det nya livet börjar med ett par nya skor. Lydmar och Filmhuset.

Vad har mina nyinköpta skor med vin att göra? Jo, i vissa röda viner kan man ana en ton av läder. Det gäller kvällens pinot noir. Som jag dricker till en fadd och stabbig risotto. Sällskapet dricker en vit utspädd spanjor där man kan ana anis i doften, till vårrullar som är ett bättre matval än risotto. Vi gör det på Lydmar, denna snygga krog/bar/hotell /utställningslokal för de redan snygga. Här har man kunnat höra jazz, r'n'b, soul mm live och dricka välblandade drinkar i snart tio år. Nu slår stället igen för gott. Det ska bli kontor. Vilken renodlad ondska. Såhär såg för övrigt Lydmars sista vinlista ut.

Efter ätande och drickande tar vi buss nr 1 mot Filmhuset där det är premiär för två kortfilmer.
"I den bästa av världar" av Nina Holst utspelar sig i ett nerskräpat betongStockholm. Det första man ser är en gammal pizzaskalk mellan ett par fötter i en sunkig lägenhet. Ur en radio mal ett program plattityder om positivt tänkande framförda på dalmål. Huvudpersonen lämnar lägenheten, tar sig in till stan, bevistar en vernissage och åker tillbaka till hemstationen där hon blir nermejad av ett gäng Hammarbysupportrar. Hela tiden hör man hennes tankar. Hon hamnar i städvagnens sopsäck. Vaknar i en container på tippen och har fått polisonger och näsa som någon i apornas planet. Springer mot solen över ett höstigt gräsfält till tonerna av Magnus Ugglas "Vittring". De bleka färgerna, de dystra miljöerna och den svarta humorn för tankarna till Roy Andersson. Jag var road.
Film nummer två som är animerad är ett slags barndomsskildring bland höghus, skidbackar och porrtidningar som hittas i soprummet. Bra ljudanvändning och fin animation. Tyvärr lite lång och spretig. Den heter förmodligen "Snö (ur det vita man minns)" och är skapad av Nils Claesson.

Eftersom jag varken vill bli ostyrig på Oude Kap Cinsault Ruby Cabernet eller något annat vin, avstår jag från minglet säger tack, hej då och beger mig hem.

Dracks:

Rött: Whalehaven-00, Whalehaven Winery, Pinot Noir, Walker Bay, South Africa 350 kr/fl 99 kr/glas

Vitt: Jabato Blanco - NV, Bodéga Maximo, Viura & Verdejo, Vino de Mesa 240 kr/fl 72 kr/glas

Dracks ej av mig: Oude Kaap Cinsault Ruby Cabernet (nr 22017), 3000 ml, 169 kr

2 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Hej!
Kan du maila mig från min sajt? Jag har en fråga till dig om fredag.

Vinlusen sa...

Okidok.