5 februari 2006

Söndagmiddag

De avböjde min inbjudan till söndagmiddag. Om man har varit på tjänsteresa i en annan världsdel under en dryg vecka och kommer hem kanske man vill stanna hemma det första dygnet. Det kan jag ju förstå. Svalde därför förtreten. Diskade och städade. Det hann bli lunchdags. Tog bussen till Hellas och övade långfärdsskär 3 x 3 km. Solsken. Minus tio grader. Uppfriskande. Kom hem full av utomhusluft och tittade på Brideshead Revisited där man drack gula änkan, dansade, fyllekörde och hamnade i fyllecellen. Jag dåsade. Väcktes av ett mess. Tog ett bad. Läste bloggar. Ringde en bekant i förlagsbranschen. Han accepterade min inbjudan. Vi åt min indoida kycklinggryta. Han drack folköl. Jag drack Weingut G.H. von Mumm Rheingau Rüdesheimer Berg Rottland Riesling 2001 Erstes Gewächs. Det vinet finns inte på bolaget. Jag köpte min flaska på Bordershop i Puttgarden i fjol. Och ser på sajten att det betingar 22 €! Det är ju inte typen av vin man spontandricker en söndag. Vad håller jag på med egentligen? Jag gillar syran, mineralerna, frukten - är det aprikoser? - och bensinen i den här flaskan. Jag gillar överhuvudtaget riesling när den är bra. En ny arbetsvecka stundar och jag måste snart ta hand om disken. Konstaterar vemodigt att jag fortfarande inte dricker champagne tillräckligt ofta.

PS. Såg "Walk the line" igår. En film där man inte dricker vin men poppar piller och halsar bärs. Reese Witherspoon som June Carter på bilden. Vilket skådespeleri! DS

2 kommentarer:

Kritan sa...

Firade med en slurk Lagavullin igår. Mycket har sagts om maltwhiskydrickande och dito drinkare, och inte minst Le Lus Vin har mången gång uttryckt sig sarkastiskt om dessa företeelser. På åttiotalet fanns det en ölhajp, sen kom whiskyhajpen, insprängt i detta diverse kaffe- och tehajpar, och överallt, bakom, framför och vida sidan, svävar "vinkulturen", ingen hajp där inte. Nu till min fråga: Vad karaktäriserar olika sorters hajpar och tillskyndare av typ maltwhisky resp vin? Går det att säga något substantiellt?

Vinlusen sa...

Jag är ganska ointresserad av hajp-begreppet. Hajp betyder för mig något uppblåst och relativt tomt men jag är medveten om att det inte används i den betydelsen av alla. Tillskyndare av olika mat- och dryckestrender kan se ut på olika sätt. De professionella är PR-människor, reklambyråer, importörer, journalister, informatörer och producenter m fl. Amatörerna är undertecknad och andra människor med eller utan riktiga liv. En ganska stor och heterogen skara således. Jag tycker att man ska äta och dricka det man gillar. När jag hör uttryck som "Choklad (eller annat valfritt njutningsmedel) är kultur" vill jag bara gråta. Vad skulle det annars vara? Albarinho kommer för övrigt starkt just nu.