13 februari 2006

Jan Myrdals syn på vinet

Sitter på bussen på väg hem från jobbet. Hur glamoröst låter inte det egentligen? Sitter på bussen på väg hem från jobbet och läser Jan Myrdals "Om vin" från 1999. Jag har tänkt att jag ska recensera alla vinböcker som finns på mitt bibliotek här vid Medborgarplatsen. Vinböcker är ett kapitel för sig. De är egentligen bara roliga att läsa i början av vinintresset. Då fastnar fakta, man börjar bena upp de franska vinområdena, man lär sig maceration carbonique och andra termer. Sedan blir det en massa repetition. Som också är bra för att lära sig. Nästa fas är förundran. Över att det tycks finnas ett sådant outsinligt behov av flådiga kaffebordsfolianter om jäst druvmust. En förundran som övergår i trötthet och indifferens. Mer substans än i många vinböcker får man av publikationen "Munskänken" som kommer till alla medlemmar i munskänkarna. Artiklarna i den är oftast skrivna på en tydlig och ren handboksprosa. Faktafyllda och matnyttiga. Så betala hellre medlemsavgiften än släpa hem skrytböcker att skylta med. Okej, det finns en hel del bra folianter också, det medges.
Skälet att jag börjar med Myrdals bok är att den känns härligt fri från vackra fyrfärgsbilder. Den inte bara känns så, den saknar dem fullständigt. Utlåtande kommer först när jag läst ut den.

2 kommentarer:

Alice sa...

Det där med att all vinkunskap ur böcker skulle fastna i börja av vinintresset... Jag har inte ens kommit dit än. Jag plöjer böcker men inget fastnar. Har jag inte kommit till fas ett än eller har jag helt enkelt hoppat över det?

Per and Britt, BKWine sa...

Det är väl inte konstigare att det finns massor med vinböcker än att det finns massor med kokböcker som läses av folk som aldrig lagar mat (fast vänböckerna läses nog av vindrickare trots allt), eller konstigare än att kanske de böcker som säljer bäst av alla är påhittade historier om mördare och andra kriminella. Tja, böcker är roligt i sig, och trevliga att ha i bokhyllan, liksom vackra bilder är en njutning att titta på även om de inte nödvändigtvis illustrerar en nyhetsartikel. Har du lust med mer inspiration kan du läsa våra recensioner av vinböcker:

http://www.bkwine.com/vininformation/vinbocker.htm

Fast Jan Myrdal har jag inte läst. Kanske borde? Hur var boken?
/Per