12 februari 2006

Vin i litteraturen. Del III.

Ett par ledtrådar: Författarens zenit hittar vi för ungefär tjugo år sedan. Exil, återkomst och minne är viktiga teman. Den här gången räcker det inte med författarnamnet. Ni måste även kunna titeln på verket. Tids nog blir ni bjudna på vin.
"Hon köpte detta gamla bordeauxvin med desto större förtjusning: för att överraska sina gäster, bjuda in dem till fest och vinna tillbaka deras vänskap. Det var nära att hon hade förstört allting. Hennes väninnor noterar besvärat flaskorna till dess att en av dem, självsäkert och stolt över att hon är så simpel, förklarar att hon hellre vill ha en pilsner. De andra uppmuntras av hennes frispråkighet och håller med och sukten efter öl drar till sig kyparens uppmärksamhet. Irena förebrår sig själv för att hon med sin låda bordeaux hade uppträtt illa; att hon så dumt satt fram i Ijuset allt som skilde dem åt: hennes långa bortovaro från landet, hennes utlänningsfasoner och att hon hade det så bra".

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Vinlusen,
Det här borde vara från Milan Kunderas Okunnigheten. Om Irena som bott i Frankrike innan hon återvänder till Prag. Därav hennes smak för vin.
Får man nåt pris nu eller är tanken bara att driva fram odrägliga besserwissrar som jag ur skuggorna?

/Louise

Vinlusen sa...

Hej Louise,
Rätt svar. Om du bor i Stockholm kan du få ett glas vin av mig om du kommer till Judit & Bertil ikväll 17-19. Fråga efter vinlusen. För att inte stället ska översvämmas av gratisdrickare får du gärna på plats tala om vad Irenas svenske make heter. När blev det fel att vara besserwisser?

Anonym sa...

Hej igen,
Det verkar ju fantastiskt trevligt. Nästan så att jag är beredd att kasta av mig dunbolstren och feberdimmig stappla iväg till Hornstull för att pimpla vin.
Men kan man inte få återkomma när bihåleinflammationen har gett sig? Typ nästa fredag eller så?
/Louise

Vinlusen sa...

Du är välkommen nästa fredag.

Olle Lidbom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Olle Lidbom sa...

Det var Kunderas "Identiteten" som fick mig att sluta läsa honom. Det var väl dessutom hans första bok på franska. Därav det slipprigt, gubbigt sinnliga.

Anonym sa...

Tack så mycket för champagnen, det var kul att få träffa en äkta vinlus.

Vinlusen sa...

Tack själv! Om du skriver din e-postadress här så är du välkommen i fortsättningen också. Däremot har jag inte råd att bjuda på champagne varje gång.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.