23 februari 2007

Bluffstopp

Tänk om allt är fejk. Jag sniffar en carmenère på Judit & Bertil. Den doftar som svartvinbärssylten vi fick på pannkakorna när vi var små. Gott när det kommer från svarta vinbär men fejkdoftande när det finns i vinet. Har man spetsat med essens? Oskar får hälla tillbaka slatten i flaskan. Det blir en cab från Raimat i stället. En cab som inte gör någon förnär. När den är slut tar jag in ett litet glas Rosemount GTR gewurztraminer riesling. Om bordeaux förlorade druva på chilensk mark doftade misstänkt bluff så liknar den australiska alsacefusionen inget annat än Kool Aid, dvs en ren abomination. De Hubba Bubba-aktiga sötsimmiga litchi-dofterna förtar all min lust till den kryddiga druvan för tillfället. Skäms Rosemount! Jag var på väg att rekommendera Snotty att ta in det här vinet i stället för någon ondskefull druvjäsning från tuppen på den kaliforniska täppan, men nu, det vete fan. Om jag hade varit ett själlöst, snackande huvud i regering eller stadshus eller för all del i ett parti på väg uppåt hade jag ersatt ett levande språk med "att konstatera" att aussievinet smakade som en flask-tvål på ett kedjetillhörande hotell. Endast snålheten förbjöd mig att hälla ut eländet. Men till er, mina kära läsare, vill jag bara säga tre ord: drick det inte.
Fredagsmötet var slut. De andra - Ensamma Mamman, Olle, V och T, begav sig hem till sambo, kök eller barn, jag fortsatte till Skånegatan 90. Där satt W. Sedan dök Fisksätra upp med en skåningbekant. "Fibban" som jag kallar honom utgjöt sig över bönder, hundar med mera. Jag passade. H och Tempest tittade också in. Snotty har ganska tråkiga viner, det har jag skrivit om förut. Och det skrev SvD i dag. De kommer antingen från Vin & Sprit eller AMKA. AMKA borde de byta mot någon annan leverantör. Jag började med El Molino som är en chilensk cab med aningen för starka cassis-toner för min smak. Till den åt jag en god Osso Buco. Sedan fyllde jag på med Neil Ellis cabernet sauvignon som är OK. Rara Alice ringde och kom, alltid lika trevligt. (Tyvärr alltid lika sällan. Men om jag lyckas göra mig ledig måndag den 12/3 träffar jag nog henne på utdelningen igen.) Och Andres aka El Comandante- den bästa plattvändaren i år - körde musik som jag inte hade hört förut. Brasilianskt, tyskt och argentinskt. Vilken hjälte! Han sätter onekligen mitt och H:s jockande in onsdags i perspektiv. Ni kan höra hans preferenser här.
I morgon har jag vinprovning som jag inte har planerat. Och eftersom det finns folk som tror att jag är "köpt" av Penfolds vill jag dementera det här. Jag är inte köpt av Penfolds. Jag kommer inte att prova Penfoldsviner i morgon. Jag är inte fejk.

1 kommentar:

Syrah sa...

Syltdoften du upplevde kommer troligen från att vindruvorna odlats varmt. Det är inget fejk, och ingen essens, bara klimat och att trenden är att man gärna skördar så sent som möjligt för att få upp alkoholhalten.
Behöver jag tillägga att jag hellre dricker vin från "gamla" världen som inte har så varmt klimat?