30 november 2007

Vad heter grönsaken?

Jag åt fyllda vetedegsknyten under lunchen. De kallas också dumplingar eller jiaozi. Jag fick nästan ett tjog för 6 kuai. Eftersom jag åt så mycket skräp igår - frittar både till lunch och middag - ville jag vara nyttigare idag så jag beställde grönsaksfyllda knyten. Jo, det ska tilläggas, de här dumplingarna var kokta. Det serverades stekta vid samma disk men jag föredrar de kokta så jag köpte sådana.
I samma källarplan fanns det säkert 30 andra diskar där man kunde köpa olika rätter. Stekos och vattenånga gjorde luften dimmig. Trots att det finns många utlänningar i kvarteret såg jag bara kineser därinne. Satt mittemot en praktikant på kontoret. Hon bodde inte långt från arbetet berättade hon. Bara en timmes resväg.
Jag doppade dumplingen i risvinäger innan jag stoppade den i munnen. Den här grönsaksfyllningen har jag ätit en gång tidigare. Det var hemma hos Xie Jiang Shan i hutongområdet vid Xidan i somras (bilden). Då gjorde vi dumplingarna själva. Men till fyllningen, den är besvärlig. Det finns faktiskt en orenhet i smaken som påminner om gammal smörjolja eller smutsig bilverkstad. Inte i varje tugga men tillräckligt ofta för att det inte ska vara riktigt gott. Nu kommer jiaozi i alla möjliga smaker så jag kan välja andra om jag vill. De jag åt i förrgår för dubbla priset var godare. Mathimlen, vet du vilken grönsak jag tänker på?

2 kommentarer:

Space babe sa...

Kan det vara haocai? 蒿菜, brukar ibland serveras lätt förvällda med strimlad torkad tofu i södra Kina som kall förrätt.
För inte är det väl simpel stjälkselleri? Det är min mest avskydda sorts dumplings.

Space babe sa...

Ang din nästa post: Nej, du ska skriva precis så som du skriver för att jag ska läsa!