2 mars 2008

DVD-lördag.

Ett virus som förvandlar människor till blodtörstiga och snabbt springande zombieliknande varelser, låter det bekant? 28 Days Later eller 28 Weeks Later någon?
Det finns likheter mellan de nämnda rullarna och I Am Legend där Will Smith spelar en virolog - Robert Neville som försöker hitta ett botemedel för ett virus som tagit kål på nästan hela mänskligheten och förvandlat resten till hårlösa monster. Neville - den enda normala människan i New York, som själv är immun mot viruset, har ett lab i källaren där han bedriver sin forskning.
De hårlösa mänskliga huliganerna håller sig inomhus under dagarna eftersom de inte tål UV-ljus och kommer ut för att jaga om nätterna. Så Smith gör tvärtom. Dvs håller sig ute på dagarna och sänder radio för att komma i kontakt med andra människor som kan tänkas ha överlevt. Nevilles enda sällskap, förutom några skyltdockor som han ställt upp i den lokala dvd-affären, är en schäfer. Som spelar väldigt bra. Det gör för övrigt Will Smith också. Filmen håller spänningen på topp till tio minuter före slutet då den störtdyker ner i splatter- och pekoralträsket.
Det finns väl ingen direkt Kina-koppling i den här bloggningen annan än att boken The World Without Us (som inte har med filmen att göra) av Alan Weisman var en av de populäraste här i fjol enligt en lista baserad på försäljning och kritikertyckande. Jag har inte läst den. Men har förstått så mycket som att den handlar om en värld där människan har försvunnit. Och vad som händer med det som var civilisation när naturen tar över.

För övrigt verkar personlighetsförändrande virus vara populära just nu. Tänk bara på den bleka Invasion som jag skrev om för en tid sedan. Man kan fundera över vad det beror på.

1 kommentar:

Lisa sa...

håller med på pricken om i am legend!