7 augusti 2008

27. Hur svårt kan det vara?


I morgon invigs de olympiska spelen i Folkrepubliken Kina. Igår fick jag veta att det inte är så enkelt för mig att komma tillbaka till Folkrepubliken Kina. Kanske underlättas visumhanteringen när de olympiska spelen i Folkrepubliken Kina har avslutats. Eftersom jag tog transsibiriska järnvägen från Moskva till Peking 2007 så har jag kommit in i en flygbiljettsrutin som innebär att jag alltid beställer flygbiljetter Peking - Stockholm tur och retur. Konsekvensen av det är att jag har en returbiljett till Peking den 23/8. För att få visum måste man däremot kunna visa upp en returbiljett ut ur Kina. En tur och returbiljett från Stockholm till Peking kostar 8463 kr inklusive skatter. En enkel flygbiljett Peking Stockholm kostar 15107 kr. Förklara gärna för en 43-åring hur det kan komma sig. Tåg då? Jo, resebyrån som ordnade tågbiljetten i fjol berättade att de inte bokar resor från Peking till Moskva. "Det går inte att lita på kinesiska järnvägen. Om man missar ett tåg så blir visumet genom Ryssland ogiltigt. Däremot kan du åka från Ulan Bator." Ulan Bator. Jag vill inte resa genom Mongoliet. Dessutom hade mitt försäkringsbolag fått för sig att jag var skriven i Kina så de ville inte ge mig en reseförsäkring.
Allt strul fick mig så i olag att jag gick, stod och satt omkring och surade hela dagen. Inte ens en fin riesling av kvaliteten kabinett feinherb på Rolf's kök kunde få mig på humör.
Väl hemma i Jersey City bjöds jag på välsmakande kronärtskockor och tonfisk. Till tonerna av min gamla stående sommarbeställning på Judit & Bertil: Puycheric Syrah. Humöret återställdes en aning.
Det här var igår. Idag hade vi tänkt att se Drottningens juvelsmycke på Dramaten. Föreställningen blev inställd. Nu blir det The X - Files I Want to Believe på Dieselverkstaden i Hoboken. Elin Klinga och Johan Rabaeus vs David Duchovny och Gillian Anderson. Jag lutar nog åt de förra i alla. Men det får bli en annan gång.

Puycheric Syrah (nr 2209), 54 kr

OBS! Det är inte jag på bilden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett sätt att komma runt reglerna för visum som många använder är att göra en bokning på ett flyg, antingen på en resebyrå eller en internetsajt(det går på en del utan att behöva betala direkt). Använd sedan den bekräftelsen när du ansöker om visum, när visumet sedan är erhållet så avbokar du helt sonika biljetten (se till att du kan göra det utan avgift).