2 september 2008

38. Besked

Igår satt jag först i ett högt hus i Sickla och jobbade i ett par timmar. När jag gick mot Saltsjöbanans station stötte jag ihop med kompositören F som jag senast stötte ihop med på Kjellsons i juni 2000. Information utväxlades. Sedan åkte jag till Saltsjö-Duvnäs där jag mötte Space Babe. Hon var klädd för hösten som hade kommit med besked. Temperaturer på åtta grader hade rapporterats i länet samma morgon. "Tycker du att det är kallt idag?" frågade jag på knagglig mandarin. Vi gick längs kajen och på en väg till Koloni för att äta lunch. På vägen passerade vi en byggnad där en flagga som jag trodde var Tanzanias vajade. Det var fel. Vi kom fram till det som hade varit konstnärens ateljé. Där guidades en grupp pensionärer. Guiden sade med tungrots-r att det var stängt, gruppen var förbokad. Kanske var hon från västra Norge. Vi förklarade att vi letade efter restaurangen och blev hänvisade uppåt på gårdsplanen. Space Babe bjöd. Därinne var det varmt eftersom både en braskamin och en infravärmelampa var igång i stensalen. Det var trevligt som det alltid är med Space Babe, men maten var förvånansvärt fegt kryddad. Och dyr. 145 kr för ett par salta kycklingspett, en potatispuré, en citronsmakande och god crème fraiche-sås, en grön sparris, några grönsaker och granatäpplebitar. Vi delade en bit pecannötpaj till efterrätt. Den var desto bättre. Sedan gick vi tillbaka till stationen och åkte till Sickla. I Dieselverkstaden där dagens andra återseende ägde rum - konstnären A tillika före detta kombo som jag inte sett på elva - satt jag och jobbade ytterligare några timmar. Dieselverkstaden skulle ha kallats för ett allaktivitetshus för trettio år sedan. Jag vet inte vad det kallas nuförtiden. Där finns trådlöst, bibliotek och fik. Allt man behöver.
Köpkraften hos Sicklaborna tycks oändlig. För hur ska man annars förklara att shoppinggalleriorna sprider sig som fruktkroppar. I den huskropp som befann sig längst bort från Dieselverkstaden låg Systembolaget. Jag köpte en flaska Château Bonnet till A och H som jag skulle bo hos samma natt.
Sedan tog jag mig till Hornstull där jag råkade möta kusin B på Långholmsgatan. Om jag har tur får jag låna en tom lägenhet tills jag åker. Det skulle vara välkommet. Jag känner många generösa som låtit mig bo över under de senaste två månaderna. Det är ovärderligt. Samtidigt är det slitigt att alltid packa upp och packa ur. En tillfällig bostad skulle vara utmärkt. B berättade att jag kunde få låna en extrasäng att ställa i en sådan om det blir någon. Senare samma kväll fick jag veta att L kunde låna mig husgeråd. Jag gick ner till Hornstulls Strand och var där med om något som jag kommer att skriva om på annan plats. Vilket är bra att jag skriver här eftersom det då måste bli av.
När det var över gick jag och K till tunnelbanan. Han bytte vid Slussen, jag fortsatte till Tekniska Högskolan och hoppade på ett tåg mot Österskär. Hemma hos A och H drack vi rooibos.
Jag stannar i Sverige till slutet av september.

1 kommentar:

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Det är så här du ska skriva. Beskrivande. Skoj att du stannar så länge i Sverige. Tycker jag.