21 juli 2011

2011:38 Mannekängen och bråten

Torsdag 14/7. Bengtsfors. Vandrarhemsfrukosten liknar den som serverats i Nora och Karlstad och kan ätas mellan åtta och nio. Jag hade gärna sovit längre. Vid ett bord sitter ett smärre sällskap pensionärer. De pratar om att juice är skadligt. Jag beräknar tio mil till Smögen och stoppar i mig den energi som jag anser mig behöva. Inklusive juice.

Om jag betalar en hundralapp extra för rummet så slipper jag städa. Det är värt det.

En av kvinnorna som driver vandrarhemmet rekommenderar vägen förbi Billingsfors för färd mot Ed. Det är mulet och sjutton grader, vägen rak och tråkig. I Ed har Kyrkan ett fik där jag kan äta våfflor och dricka kaffe för 25 kronor.  Så det gör jag. Den första våfflan är lite mjuk så jag ber dem grädda den andra längre. Den blir lite frasigare än den första men inte tillråckligt. Jag kommer att stå mig ett tag, hursomhelst.

Väster om Ed går en väg söderut mot Hedekas. Det är den idealiska cykelvägen. Knappt någon biltrafik, kullar och kurvor genom stillsamt jordbrukslandskap. Ser en tornfalk.

Några hundra meter före en tomt sitter en skylt som annonserar loppmarknad. Vid ett grånat utemöbelbord står en sminkad gestalt i overall och keps stelt lutad i en onaturlig vinkel. En skyltdocka, inser jag när den första vågen av obehag sköljt förbi. På tomten finns även traktorer, bilvrak, halvfärdiga skjul och bråte. Jag kommer att tänka på Stephen King.

Hedekas har något slags centrum. En servicebutik slash korvkiosk, Handlarn, erbjuder bland annat halv special och hel special. Jag väljer det senare. Korv, bröd och pulvermos. Messar M att jag har sex mil kvar till Smögen och beräknar (pessimistiskt) fem timmar.

Vägen mot Smögen till höger ut ur Hedekas går genom Svarteborg och Dingle - två orter som jag i likhet med flera andra under den här färden inte kände till före resan.

Få bilar, flacka sträckor längs en insjö och de första bohuslänska havsvikarna gör att det känns lättcyklat. Det kommer inte att ta fem timmar.

Ut ur Dingle styr jag Gertrud mot Kungshamn. Regnet har hängt i luften hela dagen men inte börjat falla.  Jag passerar motorvägen E6 och har 30 km till Kungshamn, 20 till Hunnebostrand och 15 till Bovallstrand.

I Hunnebostrand svänger en obetänksam pensionär ut bilen där han ska lämna företräde på ett sätt som skulle kunnat resultera i en krock. Jag hann reagera och cykla i en stor båge utanför utfarten och undviker på det sättet en krock.

Jag stannar vid en mack och köper en chokladkaka för den sista milen. Ringer M och berättar var jag är. Får en vägbeskrivning. Utanför Hunnebostrand börjar det regna. Sträckan till Kungshamn Smögen känns kort. Familjen E-S tar emot och bjuder på kyckling och rödvin. Nu blir det paus från cyklandet en dag.

12 mil.

Inga kommentarer: