26 januari 2006

Ska vi ha kvar Systembolaget eller inte?


Det finns en seriös blogg som diskuterar det här. Jag kom att tänka på det under ett besök hos en kund. Vid fikabordet kastades en ny idé fram: "Låt oss ha tre systembolag som konkurrerar med varandra". Eftersom jag är säljare har jag inga åsikter hos kunder annat än att de ska köpa av mig. Jag sitter där, ler och tänker tyst. En annan person sa: "Men då får man inte upp volymerna så att man kan pressa priserna som Systembolaget gör idag". Jag kan inte säga att diskussionen kom särskilt mycket längre. Det framgick inte om de här bolagen skulle vara statliga eller offentliga.
Men det kanske stämmer vad priserna anbelangar. Jag vet inte vad jag tycker i frågan. Ska vi ha statligt subventionerat findrickande? För det är konsekvensen av att flaskorna inte blir marknadsprissatta. Det har gjorts en del jämförelser av vad man får betala för exempelvis en finare Chianti Classico, Ribera del Duero eller Bordeaux på plats och på Systembolaget. Och det är oftast billigare här i Sverige.
Om man betalar mer än 79 kronor för en pava och ber bolagspersonalen om tips är det väldigt svårt att råka ut för skräpvin. Man måste gå ner till Castillo los Gredos eller vad det heter för att det ska vända sig redan i gommen. Eller gå till fulkrogen för att bli riktigt blåst. Ett ganska omoget argument för mer konkurrens är att det skulle säljas mer skräp vilket skulle få mig att klaga och gnälla mer. Och det gillar jag. Men vad tycker ni egentligen?


Bilden är "Anitras dans" av Edvard Munch från 1913. Anitra är en rollfigur i "Peer Gynt" av Henrik Ibsen, om ni nu inte visste det. Jag har för mig att VD:n för Systembolaget har fått sitt förnamn därifrån.


PS. Läs gärna Kåre Halldén gästbloggande hos Matälskaren om varför man ska dricka champagne. Kunde inte ha sagt det bättre själv. DS

4 kommentarer:

Alice sa...

Klart vi ska ha monopol och pressade priser, annars måste jag ju börja släpa mig viner hem när jag är ute på vinresor. Nu räcker det ofta att se om de finns i beställningssortimentet eller inte. Så mycket bättre för axel och rygg.

Per and Britt, BKWine sa...

Pressade priser? Tveksamt. Utom förstås på en del lyxviner. Billiga Romanée Conti (”bara” 13.000kr) men dyra viner till vardags. Är det vettigt?

Hade vi inte monopol så skulle du istället kunna få vinet hemburet. Jag råkar (ha turen eller oturen - beroende på vad man tycker - att) bo i Frankrike och där bär brevbäraren hem vinet och lägger det i brevlådan (eller ringer på om det inte får plats).

Att vi ska ha ett monopol för att spara dina axlar tycker jag är ganska fel...

/Per
Monopolbloggen

Per and Britt, BKWine sa...

Förresten, apropå Anitras dans – var det inte i Bergakungens sal?

Redaktörn sa...

Svårt. I princip är jag mot monopol. Men som kund hos Systembolaget är jag extremt nöjd, både med utbud och service. Öl och sprit är för dyrt, men min konsumtion gör inga stora hål i plånboken.

Kanske är Bolaget monopolpolitikens fula ankunge, ett lysande undantag som bekräftar regeln?

Jag skulle i alla fall inte bli lyckligare om Statoil började sälja rödtjut tillsammans med spolarvätska, även om de gjorde det billigt och dygnet runt.