7 juni 2008

18. Seen Baby Seen

Patrick Kenzie och Angela Gennaro är bekanta för de som läst Dennis Lehanes böcker om de Bostonbaserade privatdetektiverna. Lehanes brottsromaner är kompetent och underhållande förströelse, perfekt för semestern. Välskrivet sidvänderi som inte har någon längd i den vinsensoriska bemärkelsen, om ni frågar mig. Jag har emellertid den största respekt för färdigheten som består i att skriva den sortens underhållning. Vill man läsa något mer substantiellt tycker jag att man bör leta upp Mystic River av samme författare. Gennaro och Kenzie medverkar inte i den. Mystic River blev film för fem år sedan. Eastwood regisserade med den äran. Den är sevärd.
Nu har Gone Baby Gone blivit film. Det var den jag ägnade nationaldagskvällen åt. Historien om mysteriet med den lilla flickan som plötsligt försvinner och får en härva av knarklangning och poliskorruption att börja nystas upp borde kunnat bli en bra film. Det är sannerligen inget fel på manusunderlaget. Låt mig först bara slå fast att Casey Affleck, som spelade fegisen Robert Ford i The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford, inte är Patrick Kenzie. Därtill ger han ett alldeles för vekt intryck. Var finns det gatusmarta snacket någonstans? Det konstanta dissandet av det samtida som - en passant - en gubbrockälskande kille som undertecknad känt ganska länge i likhet med många andra Lehane-läsare gillar. Det kanske inte gör sig på vita duken. Att Kenzie skulle bära en Fred Perry-jacka är för övrigt helt osannolikt.
Men Casey Affleck är inte enda problemet. Inte heller Ed Harris - som jag annars gillar - gör bra ifrån sig. Skulden får läggas på Ben Affleck som regisserat. Morgan Freeman lyckas däremot göra sin roll som mångårig polis övertygande, troligen i trots mot regissörens anvisningar. Miljöskildringarna är okej när filmen rör sig på det vita skräpets hemarenor men sämre i barmiljöer. Bubba Rogowski - en deus ex machinafigur i böckerna - är för övrigt sällsynt blek.
Nej Gone Baby Gone får bara en och en halv av fem skruvkapsyler. Och att den överhuvud taget får några beror på det överraskande slutet som jag förstör filmen genom att avslöja. Eller redan har gjort eftersom jag har avslöjat att det är överraskande.

Inga kommentarer: